La policia mata una estudiant de secundària a l'Iran per negar-se a cantar un himne pro règim a l'institut

L'assassinat d'Asra Panahi en l'assalt policial a un institut d'Ardabil desencadena noves protestes

2 min
Un grup d'iranians mostren imatges de Mahsa Amini amb les mans pintades de vermell durant una protesta

BarcelonaLa repressió a l'Iran no s'atura. Asra Panahi, una estudiant de secundària de 16 anys, va morir després que la policia assaltés el seu institut a la localitat d'Ardabil i exigís a les alumnes que cantessin un himne en honor a l'aiatol·là Ali Khamenei. Quan s'hi van negar els agents les van apallissar, Panahi va haver de ser ingressada a l'hospital amb altres companyes i va morir l'endemà. Ho ha denunciat al seu canal de Telegram la coordinadora de sindicats de mestres del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats neguen tota implicació i un oncle de la noia ha dit als mitjans de comunicació que va morir d'una malaltia cardíaca congènita. La mateixa versió oficial que es va donar de la mort sota custòdia policial de Mahsa Amini, la noia de 22 detinguda per la policia de la moral per no portar el vel ben posat i que va desencadenar l'actual onada de protestes. Un mes després d'aquell assassinat, la mobilització ja s'ha convertit en el principal desafiament al règim dels aiatol·làs.

Les estudiants de secundària s'han convertit en les últimes setmanes en protagonistes de la revolta, amb diversos vídeos que s'han fet virals malgrat la censura d'Internet, en què es treien el hijab a classe, cridaven eslògans contra el règim i despenjaven els retrats del líder suprem de les aules. Les estudiants han sortit als carrers fent voleiar els vels i cridant consignes contra el règim, en un moviment sense precedents i que ha sorprès molts iranians.

La policia ha assaltat diversos instituts arreu del país, irrompent a les aules, llançant gasos lacrimògens i detenint amb violència les alumnes. En un comunicat publicat aquest diumenge, els sindicats de mestres van qualificar aquests assalts de "brutals i inhumans" i van exigir la dimissió del ministre d'Educació, Ioussef Nouri. Les estudiants han incrementat les mobilitzacions aquest cap de setmana després de l'assassinat de Panahi.

Segons l'últim recompte de l'ONG Iran Human Rights, almenys 215 persones, incloses 27 criatures, han mort en la repressió de les protestes.

Milers d'estudiants de secundària iranianes es van sumar a les protestes quan a les xarxes socials va córrer com la pólvora la notícia de la mort de Nika Shakarami, que havia desaparegut el 20 de setembre després de participar en una protesta a Teheran, i segons els seus companys hauria estat apallissada, violada i enterrada sense que la família pogués veure el seu cos. Les autoritats van assegurar que la noia s'havia suïcidat, però la mare va acusar els serveis de seguretat d'haver-la assassinat i de pressionar-la a ella perquè admetés el suïcidi de la seva filla.

Les autoritats, desbordades

En una entrevista aquest diumenge, el politòleg reformista Sadebh Zibakalam, a qui han prohibit continuar fent classes a la Universitat de Teheran per les seves crítiques al règim, assegura que les autoritats estan desbordades i que la dimensió de les protestes ha sorprès les mateixes autoritats, el sistema polític i el judicial, que no saben com respondre-hi. Zibakalam admet també que ell mateix no s'esperava la implicació de les estudiants de secundària, a més d'estudiants i professors universitaris. El politòleg diu que "sense ignorar els problemes econòmics", la principal causa de l'onada de protestes és el rebuig a la policia de la moral i a les patrulles que imposen l'obligatorietat del vel, i destaca el protagonisme de les dones i de la generació Z a les protestes.

stats