Internacional 01/10/2021

La pugna dels demòcrates amenaça les dues propostes estrella de Biden

Els progressistes es planten per desafiar el bloqueig que dos conservadors mantenen al paquet d'inversió social i climàtica

3 min
El senador de Vermont, Bernie Sanders, defensa la necessitat de tirar endavant el paquet social i climàtic de 3,5 bilions juntament amb el d'infraestructures, les dos propostes estrella de Biden.

BarcelonaLa revolta de la branca progressista del Partit Demòcrata deixa l'agenda de Joe Biden en stand by. Una revolta, però, que intenta protegir una altra de les grans promeses de Biden: la de dotar la lluita per la justícia social i contra la crisi climàtica de la inversió pública més elevada des de la Segona Guerra Mundial. La incapacitat d'arribar a un acord per tirar endavant aquest paquet de 3,5 bilions de dòlars (per a ajudes socials, educació, sanitat i lluita climàtica) ha portat els demòcrates més progressistes a plantar-se i advertir que votarien en contra de l'altra gran proposta estrella de Biden, un altre paquet d'1 bilió de dòlars destinat a la construcció i remodelació de carreteres, ferrocarrils, aeroports, ponts i altres infraestructures.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els dos paquets s'havien de votar junts, precisament per arrossegar el vot conservador favorable a la inversió en infraestructures (ja rebaixada des de la proposta inicial d'1,2 bilions). Però el bloqueig que des de fa setmanes exerceixen dos senadors demòcrates, contraris a l'elevada despesa social i climàtica, va portar la líder demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, a desvincular finalment els dos paquets. I aquí és on es van plantar els progressistes, encapçalats per la congressista Alexandra Ocasio-Cortez i les seves companyes de l'anomenat "esquadró" progressista a la cambra baixa, com Rashida Tlaib i Ilhan Omar. Amb el suport simbòlic del senador Bernie Sanders, les congressistes van advertir que si el paquet social no s'aprovava al Senat, elles votarien en contra del paquet d'infraestructures a la Cambra de Representants. I finalment Pelosi va decidir ajornar la votació.

Tot plegat després d'una última nit frenètica de negociacions, dijous al vespre, en què l'equip de la Casa Blanca de Biden va fer un últim intent de convèncer els dos demòcrates conservadors perquè se sumin al paquet social de 3,5 bilions de dòlars. Però la reunió amb el senador de Virgínia Occidental Joe Manchin i la senadora d'Arizona Kyrsten Sinema no va fructificar.

Manchin insisteix que no pensa aprovar una inversió social i climàtica tan elevada, i fixa el seu límit en 1,5 bilions de dòlars, és a dir, menys de la meitat del que proposa Biden. Però més enllà del rebuig a elevar la despesa pública –argument conservador que comparteix amb els republicans– l'oposició d'aquest senador demòcrata es basa sobretot en les mesures contra el canvi climàtic que incorpora el paquet i que haurien de configurar les bases per a la transformació energètica que promet Joe Biden, que vol reduir a la meitat les emissions de CO2 abans del 2030 i arribar al 100% d'energia renovable el 2050. Uns canvis a què no només es resisteixen els republicans i seguidors del negacionista Donald Trump. El demòcrata Manchin és també un gran defensor dels combustibles fòssils, com a representant d'un estat, Virgínia Occidental, que és el segon que produeix més carbó dels Estats Units i que també aposta fort pel fracking per extreure gas natural.

Però, a més dels interessos econòmics del seu estat, existeixen dubtes també sobre un possible conflicte d'interessos d'aquest senador, ja que ell mateix té diners invertits en aquesta indústria i l'any passat va guanyar fins a mig milió a través de la producció de carbó, segons els seus propis documents financers. Alhora, segons dades d'Open Secrets, Manchin és el senador que més donacions rep de la indústria del carbó, gas i petroli. És per això que cada cop més veus qüestionen la imparcialitat de Manchin en el seu paper de president del Comitè d'Energia i Recursos Naturals del Senat.

El senador demòcrata de Virgínia Occidental, Joe Manchin, bloqueja l'aprovació del paquet de Biden per ajudes socials i lluita climàtica.

Manchin, però, no és l'únic senador demòcrata que amenaça d'escapçar l'aposta social i climàtica de Biden. La senadora Kyrsten Sinema d'Arizona també bloqueja el paquet de 3,5 bilions de dòlars i ho justifica, de nou, per l'elevada xifra de despesa pública.

Aquestes dues desercions deixen el Partit Demòcrata sense la majoria necessària per tirar endavant el paquet social de Biden al Senat, on tenen 50 seients per 50 dels republicans, i sense que ho pugui evitar ni tan sols el vot de desempat de la vicepresidenta i presidenta del Senat, Kamala Harris.

Però la part més progressista del partit no està disposada a renunciar a aquesta inversió, coneguda com la llei Reconstruir Millor (Build Back Better). La seva plantada de dijous ha deixat clara també la força creixent que té aquest grup dins del partit, però és una aposta arriscada que podria acabar trencant la corda, si no s'aconsegueix un consens, i deixant Biden sense cap de les seves dues apostes estrella.

stats