Itàlia reclama a la UE que retiri les sancions contra Putin per no perjudicar-la

El cap del Kremlin s'ha reunit durant una hora amb el Papa al Vaticà en una visita llampec a Roma

Han estat tot just 10 hores, però la fugaç visita a Itàlia d'aquest dijous del president Vladímir Putin ha permès al líder del Kremlin reforçar les ja consolidades relacions bilaterals entre Moscou i el govern italià, defensor de la fi de les sancions de la UE a Rússia per l'annexió de Crimea.

Durant prop d'una hora i mitja, Putin i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, han abordat la crisi d'Ucraïna, Veneçuela i les sancions econòmiques imposades a Rússia pels 28 socis de la UE. En aquest sentit, Conte ha defensat que les sancions perjudiquen totes les parts, especialment Itàlia, soci privilegiat dels russos, amb qui podria augmentar els seus acords econòmics bilaterals si Brussel·les aixequés el càstig a Moscou. 

Conte ha subratllat el paper fonamental de Rússia en les principals crisis regionals, que, ha dit, només es resoldran si es troba una "solució política". Els dos mandataris han coincidit en assenyalar la urgència de trobar una sortida a la "preocupant" crisi humanitària de Líbia, on Roma i Moscou comparteixen interessos econòmics i estratègics. Conte i Putin han expressat la seva preocupació per la recrudescència de la guerra civil i el risc d'un retorn del terrorisme islàmic. "Una nova escalada de violència tindria preocupants conseqüències en termes humanitaris, d'insurrecció terrorista i de seguretat de les infraestructures energètiques", ha defensat el primer ministre italià.

Putin fa descarrilar el grup d'euroescèptics al Parlament Europeu

Per la seva banda, el president rus ha considerat que la intervenció de les Nacions Unides a Líbia havia perjudicat el país nord-africà. "Qui ha destruït l'estabilitat de Líbia? Va ser una decisió de l'OTAN, i aquest és el resultat. Hem vist el caos i la lluita entre diversos grups paramilitars", ha dit Putin, que ha insistit en demostrar el seu suport tant al primer ministre del govern d'unitat nacional, Fayez al-Sarraj, que compta amb el suport internacional, com al mariscal Khalifa Haftar, els dos líders libis que es disputen el control del país.

Pel que fa a les tenses relacions entre Moscou i Washington, el president rus s'ha mostrat disposat a reobrir el diàleg amb els Estats Units, segons ha declarat en diverses entrevistes a mitjans italians. Així mateix, Putin ha reconegut que Moscou manté contactes permanents amb el líder de la Lliga, Matteo Salvini, amb qui coincideix en reclamar "més sobirania nacional" dintre de la UE.

Vladímir Putin ha aterrat a Roma aquest dijous cap a la una del migdia i ha estat rebut per tercera vegada en sis anys pel papa Francesc, en una audiència privada al Vaticà, on s'ha presentat amb gairebé una hora de retard i escortat per una trentena de cotxes d'alta gamma. Amb el Papa, Putin ha abordat la crisi de Veneçuela i la situació de la minoria catòlica a Rússia. Més tard, després de reunir-se amb el president de la República italiana, Sergio Mattarella, el líder del Kremlin ha participat en un fòrum empresarial i ha mantingut una llarga reunió amb el primer ministre, Giuseppe Conte.

Abans de tornar a Moscou, Putin ha assistit a un sopar en honor seu en el qual ha coincidit amb els dos vicepresidents italians, l'ultra Matteo Salvini i el populista Luigi Di Maio. Està previst que Putin saludi en privat l'ex primer ministre Silvio Berlusconi, vell amic i aliat del mandatari rus, amb qui sol compartir vacances cada estiu a la mansió del Cavaliere a Sardenya i a qui ha definit com "un polític d'estatura mundial".