Internacional 07/06/2019

Putin fa descarrilar el grup d'euroescèptics al Parlament Europeu

Els polonesos del PiS recelen de Salvini i Le Pen per la proximitat amb els postulats del Kremlin

Ara
2 min
Itàlia i Polònia s’alien contra les polítiques de la UE

BarcelonaCop de realitat a Matteo Salvini, que ha vist com la negativa del partit polonès Llei i Justícia (PiS) a integrar-se en el bloc d'euroescèptics impossibilita el seu pla de crear un sol grup a l'Eurocambra per exigir una reforma de les institucions europees que torni el poder a les capitals nacionals. Els polonesos es mantindran al grup de Conservadors i Reformistes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Nosaltres no som un partit euroescèptic, sinó eurorealista. Volem reformar la Unió Europea", ha assegurat en declaracions a l'agència Efe l'eurodiputat del PiS Zdzislaw Krasnodebski, que també ha destacat la proximitat de l'italià Salvini i la líder ultradretana francesa Marine Le Pen amb Rússia com l'altra gran causa per a aquest distanciament.

L'Agrupació Nacional de Le Pen i la Lliga de Matteo Salvini presumeixen de mantenir bones relacions amb Rússia, cosa que el polonès PiS, impregnat de la tradicional desconfiança polonesa cap a Moscou, no comparteix. "Al PiS no creiem en el paper positiu de Rússia, ni veiem aquest país com un defensor dels valors tradicionals. No ens agrada la influència de Rússia. Creiem que és perillosa no només en partits de la dreta, sinó també en formacions del centre polític ", ha explicat Krasnodebski.

Llei i Justícia, que va aconseguir la majoria absoluta en les passades eleccions europees a Polònia, defensa els valors catòlics tradicionals i proposa una reforma de la UE per reforçar el paper dels estats, però té com a credo l'absolut rebuig al que que consideren "expansionisme" rus.

"Per descomptat, tenim coses en comú amb Salvini i amb part del Partit Popular Europeu, i això permetrà que arribem a coalicions per a temes concrets", ha assenyalat Krasnodebski.

Salvini va visitar Varsòvia per intentar convèncer el PiS de sumar-se a un gran moviment euroescèptic al Parlament Europeu amb l'objectiu de donar més poder als estats membres i frenar la immigració il·legal, cosa que el polític italià considera més rellevant que la preocupació sobre Rússia.

"Esperem que Vox anunciï aviat que se suma al nostre grup, ja que compartim molts valors i punts de vista", ha declarat l'eurodiputat de PiS quan s'ha referit a la formació ultradretana espanyola.

Mentre tanca la porta a Salvini i Le Pen, Krasnodebski no descarta que el PiS s'apropi als del populista ultra Viktor Orbán, a qui considera un soci "natural" a l'Eurocambra, si bé ha matisat que per "pragmatisme polític" és d'esperar que el primer ministre hongarès mantingui la seva vinculació amb el Partit Popular Europeu. Els populars europeus han suspès la formació de l'hongarès per la seva deriva autoritària i el primer ministre no ha avançat si vol continuar sota les sigles dels conservadors i buscar un refugi nou entre els euroescèptics.

stats