Internacional 13/05/2018

Què en sabem de l'apunyalament múltiple de París?

La policia diu que l'autor era un noi de 21 anys d'origen txetxè. Els ferits estan fora de perill

Ara
2 min
L'impacte d'una bala de la policia en un bar de la cantonada on es va produir l'atac.

BarcelonaL'autor de l'apunyalament múltiple de dissabte al vespre al centre de París, que va deixar un vianant i l'assaltant morts i que es va atribuir l'Estat Islàmic, va ser obra de Khamzat Azimov, de 21 anys i nascut a Txetxènia.

Què va passar?

Poc abans de les nou del vespre un home va començar a atacar els vianants de manera aleatòria al barri de l'Òpera de París, una zona del districte segon popular per l'oci nocturn. Va entrar a diverses terrasses buscant víctimes. E Es tracta d'un barri turístic ple de bars, restaurants i teatres molt concorregut dissabte a la nit. Uns minuts després una patrulla de la policia va interceptar l'atacant i un agent va intentar primer controlar-lo amb una pistola elèctrica. Després un altre agent li va disparar dos trets i el va matar. Segons els testimonis, el noi va dir a la policia: "Dispareu-me, us atacaré".

Qui són les víctimes?

El vianant mort és un home de 29 anys. Hi ha dos ferits molt greus: un home de 34 anys i una dona de 54 que van ser traslladats a l'Hospital Georges Pompidou i en estat crític. El ministre de l'Interior, Gérard Collomb, ha informat que el més greu està en situació estable i l'altre ja fora de perill. També hi ha dos ferits lleus: una dona de 26 anys i un home de 31 que eren amics d'un dels ferits greus i que estan fora de perill. Una quinzena de vianants més van ser atesos per un equip d'atenció psicològica.

Qui és l'autor?

Azimov, que no portava documentació en el moment de cometre l'atac, va néixer a Txetxènia el 1997 i la policia ha interrogat aquest diumenge els seus pares. Segons l'agència AFP, el noi no tenia antecedents judicials, tot i que una font pròxima a la investigació diu que estava fitxat per radicalització. Havia sigut interrogat per experts antiterroristes fa alguns mesos, quan es va saber que era amic del marit d'una dona que havia viatjat a Síria. El noi estava fitxat amb una fitxa S, perquè se'l considerava un risc potencial. A França hi ha unes 20.000 persones amb aquest nivell de seguretat. Segons alguns testimonis, mentre perpetrava l'atac va cridar "Al·là és gran". Posteriorment l'Estat Islàmic va emetre una nota als seus mitjans de propaganda en què s'atribuïa l'acció i deia que era un "soldat del 'califat'", encara que no n'esmentava la identitat, "que ha respost a la crida d'atacar els països de la coalició [internacional que ataca l'Estat Islàmic a Síria i l'Iraq]".

Quantes víctimes d'atacs terroristes hi ha hagut a França?

L'últim atac terrorista en territori francès es va produir el 23 de març a Carcassona i Trebes, quan un home va protagonitzar una presa d'ostatges en un supermercat i va assaltar un cotxe, amb el resultat de quatre morts i un ferit greu. Això va elevar el nombre de víctimes d'atemptats terroristes a França des del 2015 a 245 morts. Pel que fa als atacs per apunyalament, l'últim precedent és a Marsella, l'octubre del 2017, quan un home va matar dues noies en un passeig.

stats