Internacional 26/06/2014

Rajoy reclama davant d'Obiang democràcia i drets humans per a una nova Àfrica

El president espanyol s'entrevista amb el dictador de Guinea Equatorial

Efe
2 min
Rajoy i Obiang a Malabo. EFE

MalaboEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reclamat aquest dijous davant els líders africans, entre ells el de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang, que la democràcia i el ple respecte als drets humans siguin els "punts cardinals" d'una etapa de "renaixement" a l'Àfrica en la qual Espanya vol participar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Rajoy ha llançat aquest missatge en favor de la democràcia com a element clau per al desenvolupament en la seva intervenció a la cimera de la Unió Africana que s'ha celebrat a la localitat de Sopopo, als afores de Malabo, i en què ha reclamat el suport perquè Espanya ocupi un lloc al Consell de Seguretat de l'ONU.

El president del Govern ha estat l'únic dirigent europeu convidat i ha agraït aquest gest, en particular al president de torn de la Unió i cap de l'Estat de Mauritània, Mohammad Uld Abdul Aziz, i, com a amfitrió de la cita, a Obiang, amb els que ha mantingut reunions abans de l'inici de la cimera.

Una trobada polèmica

La de Rajoy i Obiang ha durat tot just vint minuts i, segons fonts del Govern i igual que ha fet amb altres líders africans amb els que s'ha entrevistat, l'ha animat a avançar en el procés d'integració del continent per l'èxit que suposen altres experiències com la de la UE.

Diferents organitzacions de drets humans han denunciat la visita del president espanyol a Guinea Equatorial i van reclamar a Rajoy que exigeixi a Obiang la fi del règim de terror que impera en aquesta antiga colònia espanyola.

De fet, durant el funeral de l'expresident espanyol, Adolfo Suárez, al qual Teodoro Obiang hi va assistir com a convidat, tant Rajoy com l'aleshores rey Joan Carles van evitar fer-se cap foto al seu costat.

stats