XILE
Internacional 05/09/2017

Els rapanui protegeixen una zona marítima més gran que la península Ibèrica

La mesura s'ha aprovat en un referèndum popular i inclou la prohibició de la pesca industrial

Reuters
2 min
Vista de les icòniques estàtues dels Moai a l'illa de Pasqua.

Santiago de XileXile és ja el cinquè país del món amb més àrees marítimes protegides després que s'afegís a la llista una enorme zona de 720.000 km2 (una mica més que la superfície de França) al voltant de l'illa de Pasqua, al mig de l'oceà Pacífic i a uns 3.500 quilòmetres de distància del continent americà. La mesura s'ha pres després d'un inèdit referèndum en què el govern xilè va donar la veu a la petita comunitat de l'ètnia rapanui, els pobladors originaris de l'illa. Segons informa la premsa xilena, a la consulta hi van participar 462 persones, que es van manifestar majoritàriament a favor de la creació d'aquesta àrea protegida, que serà cogestionada amb l'executiu de Michelle Bachelet.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mesura va més enllà i garanteix que en aquesta àrea s'hauran d'utilitzar els mètodes i eines ancestrals dels rapanui, de manera que es prohibeix la pesca industrial per evitar la sobreexplotació dels recursos pesquers. L'aprovació "constitueix una mesura que crearà la reserva més gran d'Amèrica Llatina pel que fa a àrees marines costaneres", ha subratllat el ministre de Medi Ambient, Marcelo Mena, que ha parlat d'una "conquesta històrica", en consonància amb la valoració que han fet diverses organitzacions de defensa del medi ambient.

En aquest sentit, el vicecomissionat del govern de l'illa de Pasqua, Poki Tane Haoa, ha indicat que el poble rapanui ha fet un llarg procés per aconseguir la protecció de la zona però ha alertat que no es tracta de l'última etapa d'una batalla sinó que, al contrari, "la lluita acaba de començar" i a partir d'ara caldrà estar atent al compliment dels criteris de pesca. "Com a poble, seguim cridant, seguim dient: 'No a la pesca il·legal', 'no a la pesca industrial a les nostres aigües', 'no a la mineria', volem ser un exemple a escala internacional", ha apuntat el líder rapanui.

stats