Internacional 08/05/2015

Cameron governarà sol i els independentistes arrasen a Escòcia

Els conservadors passen la barrera dels 326 diputats, la majoria necessària per mantenir-se al poder. Ed Miliband anunciarà la seva dimissió al capdavant dels laboristes. El liberal Nick Cleg i el líder del UKIP, Nigel Farage, pleguen

Marta Rodríguez
3 min
El primer ministre David Cameron, arriba al 10 de Downing Street amb la seva dona, Samantha. STEFAN WERMUTH / REUTERS

LondresVictòria aclaparadora dels conservadors britànics a les urnes. El primer ministre, David Cameron, podrà governar en solitari després que el seu partit hagi superat la barrera dels 326 escons, que els atorga la majoria al Parlament de Westminster.

Westminster 2015 | Create infographics

Mentre Cameron visitava la reina, el líder dels laboristes, Ed Miliband, anunciava la seva dimissió i era rellevat per la seva segona, Harriet Harman.

Amb la renúncia de Miliband, la formació progressista ha perdut en dues convocatòries electorals dos líders. El 2010, la derrota davant de Cameron va obligar Gordon Brown a signar la seva defunció política.

Pleguen Clegg i Farage

El liberal Nick Clegg ha anunciat també la seva renúncia al capdavant del partit que s'ha quedat amb 8 escons, uns resultats molt per sota dels obtinguts a les eleccions del 2010, després de governar els últims 5 anys al costat dels 'tories'.

Qui també ha tirat la tovallola ha sigut el líder del UKIP, Nigel Farage, que ha anunciat que abandona el lideratge d'aquesta formació euròfoba després de no aconseguir treure l'escó al qual aspirava.

Les xifres revelen que els conservadors s'han imposat davant la desfeta del Partit Laborista, que ha perdut un dels feus tradicionals, Escòcia, a mans dels independentistes del Partit Nacional Escocès (SNP). Les urnes han revalidat, doncs, Cameron, que podria governar en solitari.

En ser proclamat guanyador en el seu districte electoral, Cameron ha declarat que espera poder "formar govern per a tot el Regne Unit". Poc després compartia a la xarxa una fotografia seva fent un petó a la dona: "Vet aquí un futur brillant per a tots", escrivia.

La creu d'aquestes eleccions s'ha viscut a casa dels laboristes. La formació ha estat literalment escombrada d'Escòcia, una de les seves places fortes.

El seu candidat, Ed Miliband, ha declarat que "ha estat una nit molt decebedora i difícil per al Partit Laborista" i ha lamentat "l'auge del nacionalisme a Escòcia, que ha superat el nostre partit". També ha reconegut que "no hem fet els avenços que volíem a Anglaterra i Gal·les". Miliband ha responsabilitzat el govern de Cameron de "les dificultats per mantenir el país unit". "Les derrotes són dures però som un partit que mai pararem de lluitar per la gent treballadora d'aquest país", ha escrit aquest matí Miliband.

El partit de Nicola Sturgeon ha aconseguit un resultat històric i ha obtingut 56 dels 59 escons en joc a Escòcia. El líder dels laboristes a Escòcia, Jim Murphy, ha perdut el seu escó. L'ex primer ministre escocès Alex Salmond serà el cap de files de l'SNP a Westminster. La seva successora, Nicola Sturgeon, ha agraït en un tuit el suport dels electors:

A més, el partit gal·lès Plaid Cymru ha obtingut 3 escons, segons les projeccions del recompte.

Els liberals, molt castigats

Els liberaldemòcrates paguen el seu suport al govern de Cameron amb gairebé la meitat del seus escons i es quedarien amb 12 diputats al Parlament de Westminster. El seu líder, Nick Clegg, ha parlat d'una "nit cruel i de càstig" però ha aconseguit mantenir el seu escó com a parlamentari.

Els xenòfobs del UKIP, tot i obtenir bon percentatge de vots al nord d'Anglaterra, són clarament castigats pel sistema electoral britànic, que s'ho juga al tot o res, ja que només obté escó la candidatura que guanya en cada circumscripció. Així, el líder de la formació, Nigel Farage, es queda fora del Parlament en perdre a South Thanet davant de la llista dels conservadors.

"Adéu, adéu", han cridat els simpatitzants d'altres partits quan la comissió electoral ha llegit els resultats electorals del districte de Farage, que havia anunciat abans dels comicis que dimitiria si no aconseguia l'escó. La formació només obtindrà un diputat.

Els Verds podrien obtenir un diputat segons les enquestes. Fins a 19 diputats quedarien repartits en altres formacions minoritàries.

stats