Publicitat
Publicitat

AMÈRICA LLATINA

El règim cubà deté 70 dissidents poc abans de la visita del Papa a l'illa

Entre els arrestats hi ha 50 membres del grup Damas de Blanco. El pontífex no té previst reunir-se amb representants de l'oposició

Les autoritats cubanes han detingut uns 70 membres de les Damas de Blanco i altres grups dissidents aquest cap de setmana, pocs dies abans de la visita del papa Benet XVI a l'illa. Fins a 18 arrestos es van produir en la marxa setmanal que aquest grup opositor celebra cada diumenge a L'Havana, quan la manifestació es va desviar de la ruta permesa al barri de Miramar, segons va veure un càmera de Reuters.

Magaly Norvis Otero Suárez, membre de Damas de Blanco va afegir que un altre grup va ser detingut dissabte quan organitzava la marxa i un tercer grup va ser arrestat diumenge al matí mentre es preparaven per anar a missa a l'església de Santa Rita. La líder de l'organització, Berta Soler, està entre les arrestades. Elizardo Sánchez, activista pro-drets Humans, ha informat que a més de les 70 dones detingudes a l'Havana s'han produït 12 arrestos més en d'altres províncies.

La protesta commemorava l'aniversari de la detenció, el 2003, de 75 dissidents, un episodi que va donar lloc a l'organització. Les Damas de Blanco eren les esposes i mares dels 75 opositors, condemnats a llargues penes, però que han estat posteriorment alliberats, la majoria el 2010 en virtut d'un acord patrocinat pel Vaticà que va permetre l'alliberament de 130 presos polítics.

El grup ha continuat les protestes setmanals per exigir l'alliberament dels dissidents que continuen empresonats. Les marxes estan autoritzades, però amb fortes limitacions: s e'ls permet caminar per un tram de 12 illes de cases de la Cinquena Avinguda, i si es desvien de la ruta la manifestació és dissolta. Diumenge la protesta va avançar cap al Malecón, i la policia es va llançar sobre els manifestants. Algunes de les detingudes van ser alliberades poc després.

Església ocupada

Les detencions arriben després que 13 dissidents ocupessin la setmana passada una església de L'Havana per reclamar a Benet XVI que intervingués per acabar amb el govern . Dos dies després van ser desallotjats per la policia a petició de les autoritats religioses. 

La visita del papa a Cuba està prevista entre el 26 i el 28 de març. Benet XVI no té previst reunir-se amb dissidents mentre sigui a l'illa.


Més continguts de