Internacional 14/03/2018

El Regne Unit ordena l'expulsió de 23 diplomàtics russos arran de l'atac a l'exespia

Londres demana una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU per tractar la crisi

Quim Aranda
2 min
Theresa May, durant la compareixença d'aquest migdia de dimecres al Parlament britànic / BBC

LondresLa primera ministra britànica, Theresa May, ha anunciat aquest dimecres al migdia al Parlament l'expulsió de 23 diplomàtics russos, que "han estat identificats com a espies" al Regne Unit, la congelació d'un seguit de valors econòmics russos al país, així com altres mesures diplomàtiques. És la resposta de Londres a l'atac amb agent nerviós a un exespia rus i la seva filla a la localitat britànica de Salisbury. "Rússia no ha aportat cap explicació creïble" sobre l'enverinament de Sergei i Iúlia Skrypal, ha dit May. Ans el contrari, ha tractat l'afer i la demanda del Regne Unit amb "menyspreu, i a més [no ha aportat] cap explicació sobre per què tenen un programa d'armes químiques no declarades contrari al dret internacional". Downing Street, doncs, ha "conclòs que el govern rus és el responsable" del que ha qualificat un "ús il·legítim de la força de l'estat". Els diplomàtics afectats tenen una setmana per abandonar el país. Aquesta és l'expulsió més rellevant de personal rus des de fa 30 anys. May ha considerat molt "trista" l'actuació del president rus, Vladímir Putin, en tot aquest afer.

La 'premier' May també ha anunciat que el seu govern elaborarà una legislació especial per protegir el Regne Unit contra l'activitat hostil de l'estat rus. Els controls sobre els ciutadans russos que entren al país també seran augmentats. Una altra de les accions que Londres posa en marxa és la suspensió de qualsevol contacte a alt nivell amb representants del règim de Vladímir Putin. En aquest sentit, el Foreign Office ha retirat la invitació que havia cursat al ministre d’Exteriors rus, Sergei Lavrov, per visitar el país. Una altra de les represàlies preses per Londres és la decisió de no enviar cap membre de la família reial, ni cap ministre, als partits de la Copa del Món de futbol, que es jugarà a Rússia a partir del juny.

La policia creu que coneix el mètode que l'atacant va fer servir per enverinar els Skrypal. L'exagent de la intel·ligència russa va patir els efectes de l'agent nerviós després que aquest fos escampat a diferents parts del seu cotxe.

D'altra banda, el Foreign Office ha anunciat aquest dimecres que ha demanat una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU per discutir el doble enverinament a Salisbury, el 4 de març, amb un agent nerviós, Novichok, desenvolupat per la Unió Soviètica als anys 70 i 80 del segle passat. El seguit de mesures anunciades per la 'premier', i d'altres que el govern britànic podria prendre en els propers dies o setmanes, segueixen a la negativa de Moscou de donar les explicacions que Londres va exigir dilluns d'aquesta setmana per aclarir la sort de l'exespia Sergei Skrypal i la seva filla, Iúlia. L'ultimàtum vencia la mitjanit d'aquest dimarts. Des que va esclatar tot l'afer, Rússia ha negat qualsevol implicació en l'atac als Skrypal. I si Londres imposava sancions, Moscou reaccionaria amb "mesures de represàlia".

Les dues víctimes principals romanen en estat crític però estable a la unitat de cures intensives de l'hospital de Salisbury. L'oficial de policia que els va atendre en primer lloc, també contaminat pels efectes del Novichok, es troba greu però tanmateix estable.

stats