Internacional 30/11/2011

Dos milions de treballadors secunden la vaga del sector públic al Regne Unit

Rebutgen la reforma del sistema de pensions que proposa el govern britànic. Es preveuen mil manifestacions arreu del país en la jornada de protestes organitzada més important dels últims 85 anys

Ara
2 min

BarcelonaUns dos milions de treballadors del sector públic secunden aquest dimecres la vaga general del Regne Unit, la més important en dècades, per rebutjar la reforma del sistema de pensions que proposa el govern britànic de David Cameron.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tant hospitals com escoles i oficines governamentals o bé ja han tancat o bé operaran sota mínims. S'espera que la vaga afecti tant ports com aeroports i provoqui retards. A més, es preveu que hi hagi un miler de manifestacions arreu del país.

Les autoritats britàniques calculen que més de la meitat de les 21.700 escoles públiques d'Anglaterra –el 58%, concretament– han tancat.

Els sindicats veuen "injustes" les modificacions previstes pel govern de Cameron en el sistema de pensions. L'executiu britànic considera que són necessàries per poder assegurar la viabilitat del sistema en un moment en què l'esperança de vida és més elevada.

Segons dades de dos quarts de dotze del migdia, un 90% de les escoles han tancat aquest dimecres, i milions de nens i nenes s'han quedat a casa seva. La BBC ha informat que només 2.700 escoles han funcionat, de les 21.700 del país.

A més, un miler d'operacions quirúrgiques s'han cancel·lat per la vaga, i més de 60.000 intervencions mèdiques no urgents s'han anul·lat a Anglaterra.

La reforma

A banda d'apujar l'edat mínima pel cobrament de les pensions –als 67 anys, a partir del 2028–, el govern britànic vol augmentar les contribucions individuals. El pla pretén reduir 710.000 funcionaris el 2017, el doble del que s'esperava.

La vaga més important en 85 anys

La vaga general representa la protesta organitzada al Regne Unit més important des de la del 1926, i la més gran confrontació contra un govern conservador des de l'època de la primera ministra britànica Margaret Thatcher.

stats