Internacional 03/05/2022

Reporters Sense Fronteres alerta de la polarització i el “caos informatiu” en els mitjans

L'organització publica l'informe anual sobre la llibertat de premsa al món

ARA
2 min
Periodistes locals a l'estació central a Kíev el 2 de març, Ucraïna

Uns mitjans polaritzats enmig d'un creixent caos informatiu. Així descriu l'estat de la llibertat de premsa al món el vintè informe de Reporters Sense Fronteres (RSF) presentat aquest dimarts, en què l'organització avalua l'exercici del periodisme en 180 països.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anàlisi conclou que el fet que l'espai digital estigui desregulat afavoreix la difusió d'informacions falses i propaganda, cosa que contribueix als "efectes desastrosos del caos informatiu". A més, descriu una inclinació creixent per part dels mitjans a prioritzar l'opinió per damunt de la informació, seguint, segons expliquen a l'informe, el model de la cadena americana Fox News, coneguda pels seus posicionaments descarats amb la dreta conservadora dels Estats Units. Des de RSF manifesten que aquesta tendència, sumada a la generalització de circuits de desinformació i la manera com les xarxes socials fan de catalitzador de tot això, contribueix a la fractura social.

La llibertat de premsa al món l'any 2022

Situació de la llibertat de premsa

Problemàtica

Difícil

Greu

Bona

Satisfactòria

Situació de la llibertat de premsa

Bona

Satisfactòria

Problemàtica

Difícil

Greu

Situació de la llibertat de premsa

Bona

Satisfactòria

Problemàtica

Difícil

Greu

L'informe assenyala també una clara divisió a nivell internacional, entre els països que tenen societats més obertes i els règims autoritaris que controlen els seus mitjans i les plataformes, on es "lliuren guerres de propaganda", cosa que debilita les democràcies. RSF alerta que aquesta "doble polarització" és un factor d'intensificació de les tensions. El cas de la invasió russa d'Ucraïna és, argumenten, el cas paradigmàtic d'una guerra que s'ha gestat a través de la propaganda. Ucraïna ocupa el número 106 de la classificació, i Rússia el 155.

RSF alerta de la xifra rècord de països que se situen a la llista vermella de la seva classificació de llibertat de premsa, en una situació que descriuen com a "molt greu". Entre ells hi ha Rússia i Bielorússia (153). A la cua de la classificació hi ha Corea del Nord, Eritrea, l'Iran, el Turkmenistan i la Xina, que ha utilitzat "el seu arsenal legislatiu" per aïllar la seva població de la resta del món, especialment a Hong Kong, que es desploma de la posició 80 a la 148. Al capdamunt de la classificació se situen Noruega, Dinamarca i Suècia, països que continuen sent "un model", segons l'organització de reporters.

Espanya perd tres posicions

Espanya cau tres punts en la classificació i apareix en el número 32 del rànquing malgrat la millora en la seguretat dels periodistes i alguns avenços legislatius. RSF atribueix aquest retrocés al context econòmic del sector, tant pel que fa a l’excessiva concentració del mercat com per la precarització dels professionals, que denuncia que s’ha cronificat des de la crisi del 2008. L'informe detalla que la tendència general de polarització també es reflecteix a l’estat espanyol, i alerta que els mitjans estan “excessivament foxnewsitzats” i que s’obliden de la seva “missió d’informar lluny de posicionaments polítics”.

stats