Internacional 08/05/2018

El responsable de l'Irangate, nou president del lobi de les armes

Ara
2 min
Oliver North intervenint en la cloenda de la trobada anual de l'NRA

BarcelonaOliver North, un antic coronel del cos de la marina i figura clau en l'escàndol de l'Irangate dels anys 80, és el nou president de la influent Associació Nacional del Rifle (NRA, per les seves sigles en anglès), que l'ha qualificat com "un guerrer llegendari per la llibertat nord-americana, un comunicador dotat i un líder expert". Segons el director executiu, Wayne LaPierre, la seva designació és "la millor notícia" per al lobi a favor de la proliferació de les armes als Estats Units des que l'actor Charlton Heston en va ser el responsable.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nom de North, que ara té 74 anys, va emergir el 1986 quan es va descobrir que, com a assessor de l'administració republicana de Ronald Reagan, havia venut míssils al règim de l'Iran –que ja era considerat un enemic de Washington des de l'arribada dels aiatol·làs el 1979– per ajudar, amb els beneficis, les forces rebels a la Nicaragua sandinista, que dirigia l'actual president Ortega. El 1989 North va ser condemnat per destruir documents del govern i per ajudar i incitar a l'obstrucció del Congrés, però no va entrar a la presó i dos anys després fins i tot va ser exculpat i amnistiat perquè la fiscalia va qüestionar els testimonis que van declarar contra ell.

Fitxa policial d'Oliver North

Després de fracassar en la seva carrera política com a candidat republicà, North va fer el salt a l'arena mediàtica com a comentarista molt actiu, amb forta presència a les televisions nord-americanes, com la ultraconservadora Fox News, la cadena referent de Donald Trump i una defensora de la lliure circulació d'armes entre la població nord-americana, fins i tot ara que ha nascut una forta contestació arran de l'última matança a l'escola de Parkland.

La NRA acaba de tancar la seva 147a reunió anual a Dallas, on va quedar demostrat el seu poder de convocatòria, ja que tenia com a convidats el mateix president Trump i el seu vicepresident, Mike Pence, que feien pinya al voltant dels defensors de les armes. No obstant això, la rebel·lió protagonitzada per milers de joves estudiants de tot el país per demanar més control de les armes ha posat l'organització, que afirma que té cinc milions de socis, en una posició incòmoda. Per això molts veuen Northon, bregat en les lluites dialèctiques de la televisió i home popular, com un gran fitxatge que tindrà molta presència en mitjans i en la vida pública. En el nomenament, l'excoronel va agrair l'encàrrec de liderar l'organització i, fidel a la seva filosofia, va dirigir una pregària entre l'entusiasme i els aplaudiments dels més de mil assistents. "Senyor, us demanem que ens deslliureu dels nostres enemics, el vostre perdó per les coses que hem fet i les que no hem pogut fer, quan ens desviem de la vostra paraula", va afirmar North. "Us preguem per uns líders divins i il·lustrats".

stats