Internacional 04/05/2018

Trump diu que si els civils francesos haguessin tingut armes haurien aturat la massacre del Bataclan

Torna a defensar armar mestres en la convenció anual de l'Associació Nacional del Rifle

Núria Ferragutcasas
3 min
Trump parla a la convenció anual de l'Associació Nacional del Rifle

Nova YorkNo s'ha vist cap rastre del Donald Trump que va prometre un canvi en la cultura d'armes del país després del tiroteig massiu a l'institut de Parkland, Florida, el febrer passat. El president nord-americà ha tornat abraçar avui els postulats de la poderosa Associació Nacional del Rifle (NRA, en anglès), que celebra la seva convenció anual a Dallas, Texas.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Davant d'una audiència entregada, Trump ha tornat a defensar la Segona esmena de la Constitució, que estableix el dret de portar armes, i ha assegurat que el seu govern la "protegirà". I, seguidament, s'ha burlat d'aquells que volen prohibir les armes, posant com exemple els atropellaments massius de terroristes que han matat "vianants que passejaven pel carrer". "Hauríem de prohibir tots els camions i furgonetes. Potser tots els cotxes", ha dit en to irònic.

També ha defensat l'argument del lobbi d'armes que una població armada es pot defensar millor. I ha apuntat als atemptats terroristes de París i Londres dels últims anys. De fet, ha assegurat que si "els civils francesos haguessin tingut armes la nit de l’atac de Bataclan, els terroristes no haguessin matat tanta gent”. I, d'altra banda, ha explicat que havia llegit un article en el que describia com un hospital prestigiós londinenc s'havia convertit en una "zona de guerra" després d'un atac terrorista.

"No tenen pistoles, tenen ganivets i, en canvi, hi havia sang als terres d'aquest hospital", ha dit, i ha repetit la paraula ganivets diversos cops fent un gest punyent amb la mà.

Poc després de la matança de 14 estudiants i tres mestres, el president nord-americà va prometre fer front al lobbi d'armes i impulsar canvis legislatius per realitzar controls d¡antecedents criminals més estrictes i anàlisis de la seva salut mental als compradors d'armes. El sorprenent gir que va fer en una emotiva reunió amb víctimes de violència armada a la Casa Blanca, però, va durar poc. Trump va suavitzar la seva posició després de reunir-se amb membres de la NRA.

Aquest lobbi es va gastar més d'11 milions de dòlars en les eleccions presidencials del 2016 per demanar el vot del candidat republicà i ara president dels EUA.

Armes a les escoles

Trump s'ha sortit del guió en diverses ocasions i ha criticat el seu propi partit per no fer res per reforçar les fronteres del país o restringir l'entrada d'immigrants. El líder nord-americà ha ignorat una de les lacres del seu país, la violència amb armes de foc. I ha deixat pel final un esment als tirotejos massius que s'han produït durant la seva presidència -entre ells els més mortífers de la història moderna dels Estats Units-.

El mandatari ha explicat que el seu govern ha aprovat mesures per protegir les escoles i ajudar a la gent amb problemes mentals. "El 98% dels tirotejos passen en centres on les armes estan prohibides", ha afirmat i ha insistit en armar els mestres ja que "s'estimen els seus alumnes" i cal donar-los "una oportunitat" perquè els puguin defensar.

El seu discurs s'ha convertit en un míting electoral de cara les legislatives de novembre. Ha elogiat les seves polítiques, aprovades amb l'ajut del seu partit, com la rebaixa d'impostos tant empreses com a la majoria de nord-americans o la reducció de l'atur a nivells mínims en 20 anys, i ha demanat als seus seguidors que no es mostrin complaents i votin.

De seguida, però, ha tornat a queixar-se de "la caça de bruixes" que, segons ell, és la investigació sobre la ingerència russa en les últimes presidencials del 2016 liderada pel fiscal especial, Robert Mueller.

Els joves tornen a sortir el carrer

Els joves tornaran avui a sortir al carrer per protestar contra la violència i demanar més control de les armes de foc. La cita és davant de l’ajuntament de Dallas. Aquesta ciutat acull la convenció anual del NRA, el lobbi d'armes més poderós del país, s'ha convertit en el nou centre del debat de les armes.

Des de la matança a l’institut de Parkland, Florida, del 14 de febrer passat, els joves estudiants s’han convertit en el revulsiu de la lluita per restringir l’accés a les armes de foc. StudentsMarch.org, el grup que va organitzar la manifestació de Dallas de la protesta nacional la Marxa de les nostres vides del 24 de març passat, han convocat un dels diversos actes a favor de més control d’armes. El pare d’una de les víctimes de Parkland, Manuel Oliver, parlarà als manifestants. Tornaran a insistir en la seva demanda d’una legislació que prohibeixi els rifles d’assalt.

stats