Internacional 15/07/2019

Revolta als carrers del Regne Unit per l'emergència climàtica

Extinction Rebellion es mobilitza per bloquejar cinc ciutats britàniques

Ara
2 min
Revolta als carrers de Londres per l'emergència climàtica

BarcelonaEl Regne Unit és l'únic país del G-20 que ha declarat l'emergència climàtica i ha aprovat per llei arribar a la neutralitat d'emissions el 2050. Però l'activisme climàtic britànic exigeix que s'arribi a les emissions zero en la meitat del temps, el 2025. A més, està convençut que calen més esforços per assegurar-se que aquestes promeses no queden en una mesura cosmètica (de fet, la llei està previst que es revisi d'aquí a cinc anys per determinar-ne la "viabilitat econòmica").

Per això l'organització Extinction Rebellion ha decidit començar aquest dilluns una "revolta d'estiu" i s'ha mobilitzat en cinc ciutats angleses, gal·leses i escoceses (Londres, Cardiff, Leeds, Bristol i Glasgow), on pretén bloquejar carreteres i carrers.

Fins a 3.000 activistes s'han apuntat a les mobilitzacions, que proposen "accions creatives de protesta" basades en la desobediència civil, i que estan focalitzades en cada ciutat en una temàtica diferent dels efectes nefastos de l'escalfament global: el creixement del nivell del mar, inundacions, incendis, pèrdua de cultius i episodis climàtics extrems.

Un ampli dispositiu policial escortava la manifestació a Londres, que ha tingut lloc davant el Tribunal de Justícia, en protesta pel processament de mil persones detingudes arran de les protestes que també Extinction Rebellion va dur a terme a la capital britànica a l'abril. Amb el lema 'Actua ara', els activistes han portat un vaixell fins a la porta del tribunal i han bloquejat el carrer durant tot el dia.

Sue Hayman, membre del Partit Laborista i secretària de Medi Ambient del govern a l'ombra de Jeremy Corbyn, ha dirigit unes paraules als manifestants des de dalt del vaixell per elogiar el seu compromís i mobilització: "Això és una emergència climàtica i no podem actuar com fins ara". Els activistes han anunciat que continuarien la protesta com a mínim durant una setmana.

stats