ELECCIONS ALS ESTATS UNITS
Internacional 07/02/2016

Rubio, l’esperança de l’elit republicana

Les primàries a Nou Hampshire poden consagrar el senador de Florida com l’alternativa a Trump i Cruz

Núria Ferragutcasas
3 min
Rubio, l’esperança de l’elit republicana

WashingtonMarco Rubio es va presentar a la petita ciutat de Derry, Nou Hampshire, com una exemple més del Somni Americà i com el candidat presidencial capacitat per salvar aquesta promesa de l’ascens social. El jove senador de Florida i candidat presidencial republicà va explicar divendres a la nit en un gimnàs d’un institut ple a vessar, com en altres ocasions, la història dels seus pares cubans: Mario i Oria, un cambrer i una netejadora i caixera que van deixar l’illa caribenya fa uns 60 anys per un futur millor.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Dono gràcies a Déu que els meus pares decidissin venir a un país on el fill d’un cambrer pot tenir els mateixos somnis que el fill d’un president o d’un milionari”, va afirmar Rubio -fent una referència velada als seus rivals Jeb Bush i Donald Trump-. Amb un missatge optimista, va prometre unir el Partit Republicà i ser el president de tots els nord-americans.

Aquests dies a Nou Hampshire, el petit estat de Nova Anglaterra que demà celebra les primeres primàries presidencials del país, Rubio es mostra més segur, tranquil i espontani. El seu bon resultat als caucus d’Iowa, millor de l’esperat, ha vigoritzat la seva campanya i l’ha situat com l’alternativa de les elits del Partit Republicà al senador ultraconservador, Ted Cruz, i el magnat immobiliari, Donald Trump.

Les enquestes continuen donant una victòria a Trump, però ell s’ha situat en una sòlida segona posició i demà passat es podria consagrar com el candidat de l’elit republicana, per davant del que va ser un dia el favorit de la cursa republicana, l’exgovernador de Florida Jeb Bush, i dels governadors d’Ohio i Nova Jersey, John Kasich i Chris Christie. “Molts experts i líders del partit creuen que Rubio és el candidat republicà amb més possibilitats d’aconseguir la nominació, però les seves opcions es podrien esfumar a Nou Hampshire si un o més candidats de la troica Bush-Christie-Kasich obté un millor resultat”, assegura Larry Sabato, professor de ciència política de la Universitat de Virgínia.

Un jove polític amb pressa

A Marco Rubio, de rostre infantil i amb un cabell clenxinat perfecte, se l’ha anomenat l’Obama republicà pel seu origen humil, la seva condició de minoria -llatina en el seu cas- i el seu missatge d’esperança. Malgrat tot, el jove senador odia aquesta comparació, ja que es considera el pol oposat del president nord-americà. I a Derry es va tornar erigir com l’únic candidat capaç d’evitar un tercer mandat demòcrata.

“Tota la vida he tingut pressa per arribar al meu futur”, va escriure en el seu llibre An american son [Un fill americà]. Rubio no va esperar el seu torn el 2010 quan va derrotar amb l’ajuda del Tea Party Charlie Crist, el llavors governador de Florida, ni tampoc ara, quan molts dirigents republicans li van dir que deixés via lliure al seu mentor polític, Jeb Bush.

Rubio, de 44 anys, creu que ha arribat el seu moment. Tot i que es va convertir en una de les grans promeses del Partit Republicà gràcies a l’auge del moviment ultraconservador, és un polític moderat i l’esperança de l’elit republicana per impedir una victòria dels dos candidats antiestablishment Cruz i Trump.

En unes eleccions que transpiren una forta oposició a les elits tant polítiques com econòmiques, Rubio es presenta com un candidat conservador que vol “restaurar” el poder i “la grandesa d’Amèrica”.

stats