RÚSSIA
Internacional 12/01/2011

Un error del pilot va provocar l'accident d'avió en què van morir el president polonès i 95 persones més

Un informe del comitè d'aviació rus encarregat d'investigar les causes de apunta que la tripulació va optar per l'aterratge per por a la reacció del cap d'estat polonès

Reuters
1 min

Moscou p { margin-bottom: 0.21cm; } Rússia atribueix a un error del pilot l'accident d'avió de l'abril de l'any passat en què van morir el president polonès, Lech Kaczynski, i 95 persones més de l'elit política i econòmica de Polònia. Així ho indica un informe del comitè d'aviació rus encarregat d'indagar les causes de la tragèdia, que afegeix que va ser determinant la decisió de tirar endavant amb l'aterratge malgrat les condicions meteorològiques adverses. La tragèdia es va produir enmig d'una boira espessa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquest informe es fa referència a una conversa en què els membres de la tripulació van optar per fer aterrar l'avió, que va sortir de Varsòvia i es dirigia a la ciutat russa de Smolensk, per por a la reacció del president polonès, tot i els advertiments pel mal temps. Aquesta tesi se sustenta en una gravació extreta durant el vol.

L'accident aeri va tenir lloc el 10 d'abril de l'any passat a prop de l'aeroport rus de Smolensk. A l'avió polonès viatjaven, a més del cap d'estat polonès, la seva dona i representants militars i polítics d'aquest país. Polònia ja va assenyalar al desembre que no estava d'acord amb els resultats de la investigació. De fet, el germà bessò del president Lech Kaczynski i líder del partit Llei i Justícia (PiS), Jaroslaw Kaczynski, ja ha qualificat el document com un insult a Polònia.

stats