Kim ofereix suport a Putin i lloa la seva "lluita sagrada contra l'imperialisme"

Moscou vol aconseguir artilleria i munició de Corea del Nord, que demanarà a canvi tecnologia en l'àmbit espacial

5 min
Vladímir Putin i Kim Jong-un al cosmòdrom de Vostotxni.

BarcelonaEncaixada de mans, somriures i felicitacions mutues. Vladímir Putin i Kim Jong-un es van reunir ahir al cosmòdrom de Vostotxni, a la regió siberiana d’Amur, en una trobada que va ser qualificada de “preocupant” pels Estats Units. L’objectiu era discutir presumiblement un acord de subministrament d’armes i tecnologia militar. Els dos dirigents es van passejar per les instal·lacions de la base de llançament de coets de l’antiga Unió Soviètica, van mantenir una reunió bilateral i van dinar junts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Davant dels mitjans, el dictador nord-coreà va remarcar que dona suport a Putin “en el front anti-imperialista” i va lloar la “lluita sagrada” de Rússia per “protegir la seva sobirania i seguretat contra les forces hegemòniques”. “Sempre donarem suport a les decisions del president Putin i dels líders de Rússia, i estarem junts en la lluita contra l’imperialisme”, va insistir Kim, que es va mostrar convençut que l’exèrcit rus guanyarà “contra el mal”.

Un dels punts principals en l’agenda de la trobada era la cooperació militar. Segons fonts de la intel·ligència nord-americana, Putin vol aconseguir projectils d’artilleria i míssils antitancs i ofereix a canvi a Kim Jong-un tecnologia avançada i submarins nuclears, a més d’ajuda humanitària per fer front a la difícil situació de l’hermètic país. Però el president rus no va voler ahir donar detalls i, després de la trobada, es va limitar a dir que “hi ha perspectives” en la col·laboració en l’àmbit militar, a més d’altres com l’agricultura.

Abans de la reunió, havia apuntat que Rússia ajudarà Corea del Nord a construir satèl·lits. “El líder de la República Popular Democràtica de Corea mostra un gran interès en l’enginyeria de coets; també estan intentant desenvolupar-se a l’espai”, va dir Putin. Alguns experts asseguren que Corea del Nord ha intentat enlairar satèl·lits espia però ha fracassat. Després de la reunió d’ahir, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va explicar també que els dos líders havien debatut la possibilitat d’enviar un astronauta nord-coreà a l’espai.

Sobre l’intercanvi d’armes, Peskov va argumentar que les relacions amb Corea del Nord inclouen el diàleg i la cooperació en “esferes sensibles, com ara la cooperació militar”, però va assegurar que les relacions entre els dos països “no haurien de suposar una preocupació per a tercers països”. Quan li van preguntar sobre les sancions de l’ONU contra Pyongyang –que inclouen l’embargament d’armes–, Peskov es va limitar a respondre que Moscou manté la seva posició al Consell de Seguretat, però que “això no impedeix les relacions amb Corea del Nord”. El ministre d’Exteriors rus, Sergei Lavror, es va defensar també esgrimint que els països occidentals han incomplert moltes obligacions contractuals, deia, amb l’enviament d’armes de l’era soviètica a Ucraïna. El viatge oficial de Kim Jong-un va seguir cap a Komsomolsk-on-Amur, on estava previst que visitès fàbriques de defensa, i cap a Vladivostok, a tocar de Corea del Nord, base de la flota del Pacífic de les forces armades russes.

Acompanyat de la seva cúpula militar, Kim va arribar a Rússia dimarts en el seu tren blindat. En realitat són tres trens: un d’avançada, de seguretat; el segon, on viatja el líder nord-coreà, i un tercer tren amb subministraments per a la visita i més personal militar i de seguretat. En total, 90 vagons que viatgen a poc més de 50 quilòmetres per hora per l’enorme pes dels combois a prova de bales.

Segona reunió des del 2019

Kim va arribar dimarts a Rússia en el seu tren blindat, a través de l'estació de Khassan –la principal porta d'accés a l'extrem oriental de Rússia des de Corea del Nord– i acompanyat de la seva cúpula militar. En realitat són tres trens: un d'avançada, de seguretat; el segon, on viatja el líder nord-coreà, i un tercer tren amb subministraments per a la visita i més personal militar i de seguretat. En total, 90 vagons que viatgen a poc més de 50 quilòmetres per hora per l'enorme pes dels combois a prova de bales.

El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, saludant mentre puja a un tren a Pyongyang per visitar Rússia.

Putin i Kim Jong-un ja s’havien reunit a Vladivostok l’any 2019, però la nova trobada arriba en un context molt diferent. "Corea del Nord ja feia temps que augmentava la producció de munició, artilleria, etc., tant per renovar el seu arsenal com perquè ja tenia previst proveir Rússia" i "s'espera que Kim demani a Rússia tota mena de contrapartides, des de tecnologia fins a combustible i aliments", explica a l'ARA el professor del programa d'Àsia Oriental a la UOC Just Castillo. El règim nord-coreà necessita ajuda econòmica i humanitària per superar els greus problemes alimentaris que li han creat les sancions internacionals i la pandèmia del covid-19.

Desfilada militar prèvia a Pyongyang

El dictador de Corea del Nord ha viatjat a Rússia després d'haver presidit aquest cap de setmana passat els actes de celebració del 75è aniversari de la fundació de l'estat. Tant el president Putin com el xinès Xi Jinping li van enviar cartes de felicitació en aquesta efemèride, on el primer ja apuntava la seva intenció d'enfortir els llaços i la cooperació militar entre els dos països. Durant la desfilada militar, que va mostrar llançadores de coets camuflats en camions de repartiment i armament remolcat per tractors, entre altres peces d'artilleria de guerrilla, Kim Jong-un va estar acompanyat a la presidència per la seva filla, Kim Ju-ae. La presència de la noia en diversos actes oficials fa pensar que se l'estigui preparant com a possible successora, en lloc de la germana de Kim Jong-un, Kim Yo-jong.

Kim Jong-un i Putin ja es van reunir a Vladivostok l'any 2019, però aquesta nova trobada arriba en un moment de màxim aïllament polític de Rússia i amb un objectiu clar de reforçar la col·laboració militar i armamentística entre els dos països, amb la guerra d'Ucraïna com a rerefons. Per als Estats Units i la Unió Europea, la reunió és un símptoma de la desesperació del Kremlin per reomplir els seus arsenals quan la invasió d'Ucraïna, que havia de ser cosa de pocs dies, s'ha convertit en una guerra que ja ha superat els 18 mesos i per a la qual no es veu cap sortida propera.

"Aquest apropament és ara més per interès de Putin que de Kim, tot i que el nord-coreà en traurà tots els beneficis que pugui", diu l'analista especialitzada en Àsia del Cidob Inés Arco. "Alhora, demostra com Rússia es troba cada cop més aïllada de certs mercats internacionals, inclòs el de les armes, que la forcen a anar a buscar aquests socis incòmodes i imprevisibles", afegeix Arco, convençuda que aquesta aliança Moscou-Pyongyang estarà marcada per "la falta de confiança i de consistència".

stats