Internacional Rússia 09/12/2022

Putin admet que caldrà negociar per acabar amb la guerra tot i que "la confiança està a zero"

La justícia russa condemna un opositor a 8,5 anys de presó per oposar-se a la invasió

ARA
3 min
El president rus, Vladímir Putin, aquest divendres al Kirguizistan.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha admès aquest divendres que per acabar amb la guerra a Ucraïna caldrà negociar per arribar a acords, tot i que ha afegit que ara ho veu difícil per la posició d'Occident. "La confiança està gairebé a zero. Però al final s'haurà d'arribar a un acord. He dit moltes vegades que hi estem preparats i oberts", ha afirmat en una roda de premsa des de Bixkek, la capital del Kirguizistan, durant una cimera de líders regionals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ho ha dit en referència a unes declaracions recents de l'excancellera alemanya Angela Merkel sobre els acords de Minsk, negociats amb París i Berlín el 2015 per posar fi a la guerra al Donbass. En una entrevista publicada dimecres a la revista alemanya Die Zeit, Merkel afirmava que aquells acords van ser un intent de "donar temps a Ucraïna" per reforçar-se. "Després d'unes afirmacions com aquestes, sorgeix la pregunta de com negociar, sobre què i si es pot negociar amb algú, i on són les garanties", ha dit Putin, que s'ha mostrat "decebut".

Malgrat que ha insistit a dir que Rússia està disposada a negociar, també ha reiterat que totes les parts hauran d'acceptar la "realitat", fent referència a l'annexió no només de Crimea, sinó també de Zaporíjia, Kherson, Donetsk i Lugansk, com ha defensat Putin en diverses ocasions. "D'una manera o una altra, tots els participants en aquest procés hauran d'estar d'acord amb les realitats que s'estan desenvolupant sobre el terreny", ha dit.

Per la seva banda, Zelenski sempre ha dit, fins ara, que no acceptarà cap acord que no impliqui respectar la integritat territorial d'Ucraïna, incloses la península de Crimea i les zones del Donbass, ocupades per Rússia el 2014. En això li fa costat la gran majoria de la població ucraïnesa.

Condemna contra la dissidència

Mentrestant, aquest divendres la justícia russa ha dictat la sentència més dura contra un dissident contrari a la guerra a Ucraïna. L'opositor Ilià Iaixin ha estat condemnat a 8,5 anys de presó després que un tribunal de Moscou l'hagi considerat culpable de difondre "notícies falses" sobre l'exèrcit rus, motivat per "l'odi polític". Iaixin, aliat de l'empresonat Aleksei Navalni, va difondre un vídeo a YouTube a l'abril en què denunciava els crims de guerra suposadament comesos per les tropes russes a Butxa, a prop de Kíiv.

Rússia va aprovar al març una llei que castiga les fake news contra l'exèrcit amb fins a 15 anys entre reixes. Per a Iaixin –un dels pocs crítics del Kremlin que va quedar-se a Rússia després de l'inici de la invasió–, la Fiscalia havia demanat nou anys de presó. Després de publicar els vídeos en què condemnava l'acció dels soldats russos i mostrava imatges de mitjans internacionals, va ser detingut. El govern rus considera que les acusacions d'assassinats a civils a Butxa i altres ciutats properes a Kíiv són una "provocació" dels països occidentals i que les imatges eren falses.

La jutge Oksana Goryunova ha considerat que Iaixin, de 39 anys, va difondre "intencionadament" informació falsa. Durant el judici, l'opositor ha negat els càrrecs i ha argumentat que va proporcionar tant la versió russa com la ucraïnesa. Aquest divendres, després de conèixer el veredicte, ha publicat un missatge a Telegram en què ha reafirmat les seves crítiques al règim de Vladímir Putin i ha demanat als seus seguidors que no es rendeixin: "Sisplau, no us desespereu. [...] Val la pena lluitar per això".

En l'última vista judicial, Iaixin es va dirigir directament a Putin, a qui va demanar que "aturi aquesta bogeria" i retiri les tropes d'Ucraïna, i a qui va descriure com "el responsable d'aquesta massacre". També va defensar la seva decisió de quedar-se a Rússia: "M'estimo més passar deu anys entre reixes com un home honest que cremar a poc a poc amb vergonya sobre la sang vessada pel teu govern".

Amnistia Internacional va condemnar la persecució penal de l'opositor rus per haver exercit el dret a la llibertat d'expressió i haver criticat les accions de l'exèrcit rus a Ucraïna. Aquest divendres Navalni ha qualificat la condemna com "una altra sentència sense vergonya i il·legal" que ha assegurat que no aconseguirà silenciar Iaixin ni intimidar "la gent honesta de Rússia".

Quan un periodista li ha preguntat a Putin sobre la condemna al polític dissident, el president ha contestat "Qui és Iaixin?", i ha subratllat que no és correcte posar en dubte una decisió judicial.

stats