Internet
Internacional Rússia 25/07/2023

Rússia crearà una branca d'internet controlada similar a la de la Xina o Corea del Nord

La Duma presenta el projecte pilot per a la xarxa com una zona "segura" contra els fraus i els crims digitals

Albert Miquel Valsells
3 min
Un informàtic inspeccionant uns servidors

BarcelonaRússia iniciarà a finals d'any les proves pilot de la seva nova xarxa d'internet segura, amb què les autoritats russes controlaran encara més el flux d'informació digital al país. És la culminació d’un projecte que s’havia convertit en llegenda urbana, però que ja és una realitat. Andrei Svintsov, vicepresident del comitè parlamentari de la informació, les tecnologies de la informació i les comunicacions de la Federació Russa, va presentar la introducció d'aquesta xarxa el passat 16 de juny.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest conjunt de xarxes de la informació, que ja han estat anomenades RuNet 2.0, per les similituds amb el segment rus de l’internet mundial, continuen la tendència del control en l’ús i publicació a les xarxes de la Federació Russa. Una tendència que des dels inicis d’internet, als anys 90, no ha parat d’augmentar.

El projecte parteix de la llei Yarovaya, el nom de la vicepresidenta de la Duma que la va aprovar el 2016, creada "per defensar la ciutadania" i que oferia a l’FSB (Servei de Seguretat Federal) el control i la capacitat de descodificació de les telecomunicacions, així com accés a les converses xifrades entre individus sospitosos.

La llei neix de la negativa, el 2014, d’oferir les claus de xifrat per part de Telegram, l'empresa de missatgeria instantània creada per dos ciutadans russos que posa el focus en la privacitat dels usuaris. Arran d’això, de fet, l’empresa va canviar de seu i es va establir a Londres. L'incident va fer canviar la trajectòria d’internet a la Federació, que es va començar a emmirallar en altres repúbliques asiàtiques, com Corea del Nord, la Xina o Myanmar; països en els quals la ciutadania navega per una xarxa delimitada i filtrada, sovint presentada com la internet sobirana.

Per a la creació d’aquest segment segur de la xarxa, el comitè d’Andrei Svintsov es recolza en el sondeig realitzat el 2015 per part del Centre d’Estudis d’Opinió Pública de la Federació en col·laboració amb la Universitat de Pennsilvània: el 58% dels enquestats estaven d’acord amb el tancament d'internet en casos extrems d'emergència nacional i un 49% creien que internet havia d’estar controlat per l’estat.

L'internet segur es presenta com una xarxa controlada, creada per evitar les estafes, phishing i spam. Per mantenir el control dels usuaris i les seves interaccions, l’accés a aquesta xarxa es duu a terme mitjançant un usuari enllaçat al número de passaport, fet que redueix el públic amb accés a només les persones amb passaport rus. El procés de creació d’aquesta “part segura d’internet” encara està sota debat entre empreses de telecomunicacions, fabricants de programari i empreses de ciberseguretat, tot i que Andrei Svintsov va assegurar que els desenvolupadors ja compten amb una patent del sistema.

Un accés cada cop més profund a les interaccions dels usuaris

Aquest projecte, que es va iniciar el 2019, ha anat prenent forma al voltant de la nova situació política al país. El Servei Federal de Supervisió de les Telecomunicacions, Tecnologies de la Informació i Mitjans de Comunicació o Roskomnadzor (l’organisme executiu encarregat de la vigilància dels mitjans de comunicació), adaptant les noves lleis del país, cada cop té un accés més profund al consum i interacció dels usuaris a internet sense necessitat d’ordre judicial.

Les competències d’aquesta entitat comprenen des del registre de drets d’autor, gestió de llicències de telecomunicació i radiodifusió fins al bloqueig de pàgines web. Aquesta última competència en combinació amb les lleis d’agents estrangers (que veta iniciatives amb finançament estranger i/o contingut forà) i la llei Yarovaya, ha desembocat en la davallada any rere any de l’índex de llibertat de premsa a la Federació russa.

Futurs escenaris

Tot i la gran quantitat de dubtes que queden per resoldre, el model d’internet que en resultarà serà híbrid. Oferirà als usuaris aquest internet anomenat segur, però sense perdre l’accés a la xarxa internacional tradicional. Tot i això, les institucions recomanen romandre en el costat segur, on poden exercir el control per evitar fraus i poder localitzar els culpables dels delictes. Però encara queda per resoldre, per exemple, si en aquesta part de la xarxa els usuaris tindran capacitat participativa, per poder publicar contingut o si la xarxa tindrà una tendència de caràcter unidireccional.

El contingut disponible en ambdues xarxes seguirà sota control del Roskomnadzor, sense esperar cap canvi en la disponibilitat de pàgines de mitjans de comunicació estrangers i el reforç en el bloqueig del contingut d’ideologia extremista, comunitat LGTBI i publicacions desacreditant les actuacions militars i polítiques del país.

stats