Internacional 05/05/2019

El salt a les urnes dels ‘armilles grogues’

Un grup de partidaris del moviment presenten una candidatura a les europees

Alicia Sans
2 min
El cantant Francis Lalanne participant en una de les manifestacions dels armilles.

ParísUna aliança groga per a les eleccions europees: els armilles grogues també volen jugar les seves cartes a les institucions, si més no alguns d’ells. És per això que un grup de partidaris d’aquest moviment, originàriament apolític, han presentat una candidatura a les eleccions europees del 26 de maig. La llista, liderada pel cantant Francis Lalanne, l’han batejat amb el nom d’Aliança Groga i té un manifest ben particular: “Estem en contra dels partits polítics, som hostils a tot el que és propi dels partits”, assegura el cap de llista. Cautelós, ha precisat unes quantes vegades que no representen els armilles grogues sinó que són un grup que ha sorgit d’aquest moviment.

Dijous un altre armilla groga, Christophe Chalençon, també va presentar la llista Evolució Ciutadana: està constituïda per persones de la societat civil de diferents sensibilitats polítiques. Així doncs, en teoria no hi haurà armilles grogues entre els seus membres. Aquest petit empresari del sud-est de França va generar polèmica el febrer passat quan, juntament amb altres armilles grogues, es va reunir amb el vicepresident italià i líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi di Maio.

Vot de càstig

“En realitat es tracta d’unes eleccions estatals que ofereixen la possibilitat al poble francès d’apostar per un vot de càstig -explica el cap de llista d’Aliança Groga- sense necessitat d’haver de votar per Marine Le Pen”. Segons Lalanne, doncs, la llista que encapçala permet als francesos descontents amb la política del president Emmanuel Macron sancionar-lo, a l’espera de les pròximes eleccions que es faran al país, les municipals, la primavera del 2020.

De les 79 persones que formen la candidatura Aliança Groga, algunes provenen d’una altra llista, la de la Unió d’Iniciativa Ciutadana. Al gener, un grup d’ armilles grogues ja va intentar reagrupar membres d’aquest moviment per presentar-se a les europees, però va resultar un fracàs. El projecte es va construir precipitadament, hi va haver divergències estratègiques importants i unes quantes persones van acabar abandonant-lo, entre elles la seva cap de llista, Ingrid Levavasseur. Aquesta infermera va denunciar repetidament haver rebut insults i amenaces per liderar una llista que representava els armilles grogues. Grocs i Ciutadans, una altra ramificació dels armilles grogues, s’han unit a Els Patriotes, la llista de Florian Philippot, l’antiga mà dreta de la ultradretana Marine Le Pen, amb qui van acabar com el rosari de l’aurora. En un comunicat de premsa publicat aquesta setmana, els dos moviments estan d’acord en deixar l’euro i sortir de la UE, que qualifiquen de “jou”.

En aquesta línia, una figura força mediàtica dels armilles grogues, Benjamin Cauchy, ja va anunciar a finals de març que s’unia a la llista de Nicolas Dupont-Aignan de Dempeus França. El 2017, aquest partit es va aliar amb el de Marine Le Pen. “Ha arribat l’hora de donar una sortida a aquest moviment i passar de les rotondes a les urnes”, va explicar llavors Cauchy en declaracions a l’agència AFP.

stats