Internacional 05/09/2019

"Soc la següent?" Sud-àfrica protesta pels feminicidis amb un Me Too autòcton

L'assassinat d'una estudiant de 19 anys fa sortir al carrer milers de dones en contra del masclisme

Marta Rodríguez
2 min
Manifestants, la majoria dones, protesten pels feminicidis a Sud-àfrica en la inauguració del Fòrum Econòmic d'Àfrica, a Ciutat del Cap

BarcelonaL'assassinat i violació d'Uyinene Mrwetyana, una jove universitària de 19 anys, ha fet sortir als carrers milers de sud-africans, la majoria dones, per denunciar les altes taxes de feminicidis al país austral. La noia havia sigut campiona de boxa i va ser vista per últim cop el 24 d'agost entrant en una oficina de correus a prop del campus de Ciutat del Cap on estudiava i el seu cos va aparèixer dies després en un dels barris més empobrits.

El cas de Mrwetyana està sent el catalitzador en un país acostumat a la violència. Des que el seu cadàver es va trobar, el 2 de setembre passat, i va ser detingut un treballador de correus com a assassí i violador confés, les mostres de rebuig i de ràbia s'han multiplicat al llarg del país. Estudiants, personalitats del món de l'espectacle i polítics han trencat el silenci habitual que hi ha en els casos de violència al país. Precisament, l'assassinat de la jove coincideix amb una onada d'atacs xenòfobs a Sud-àfrica contra treballadors i residents de països africans, a qui se'ls acusa sense cap prova de delictes i de prendre la feina als ciutadans nacionals.

Una de les més multitudinàries manifestacions ha sigut la que s'ha convocat a Ciutat del Cap coincidint amb l'obertura del Fòrum Econòmic Africà, amb la presència de diversos líders del continent. Aquest dijous també hi ha convocada una concentració davant del Parlament nacional, mentre internet també s'omple de missatges i lemes en contra de la violència masclista i s'insta els homes a no quedar al marge de les denúncies.

Les autoritats policials no especifiquen la motivació de la violència, així que no hi ha dades de la magnitud dels feminicidis, però el que sí que queda confirmat en les estadístiques oficials és que Sud-àfrica és un país que conviu i pateix la violència. Amb una població similar a la de l'estat espanyol, entre el 2017 i el 2018 van ser assassinades 20.930 persones, de les quals 2.930 eren dones. Aquestes dades revelen que una dona és assassinada cada quatre hores, segons el recompte que fa Africa Check, el grup independent que contrasta informacions al continent. En aquest sentit, el país és el quart amb una taxa més alta de dones assassinades, per darrere d'Hondures, Jamaica i el veí Lesotho.

Arran de la violació i assassinat de la jove estudiant de la Universitat de Ciutat del Cap, les xarxes també s'han omplert de missatges i denúncies per la situació de vulnerabilitat que pateixen les dones pel fet de ser-ho. Les internautes han engegat una campanya preguntant-se si elles seran les següents –#AmInext–, una mena de Me Too local en què s'expliquen experiències personals i es trenca el silenci sobre el masclisme o el patriarcat.

stats