Internacional 12/12/2017

El Sudan del Sud declara l'estat d'emergència en tres regions per les disputes ètniques

El robatori de vaques i la lluita pel control de les terres han deixat 173 morts en els últims dies

Agències
1 min
Policies i soldats als carrers de Juba, la capital del Sudan del Sud, durant un operatiu en 2016

JubaEl president del Sudan del Sud, Salva Kiir, ha declarat l'estat d'emergència a tres regions centrals del país a causa de l'escalada d'enfrontaments ètnics pel saqueig de bestiar. El decret presidencial, emès aquest dimarts per la televisió estatal, estipula l'estat d'emergència a les regions de Gok, Lagos de l'Est i Lagos de l'Oest. A més, el portaveu del govern regional, Shadrack Bol Maachok, assegura que l'exèrcit procedirà al desarmament dels grups bel·ligerants per intentar controlar el conflicte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest anunci es produeix després de la represa de xocs ètnics armats entre les comunitats locals a la província de Malek (Lagos de l'Oest) pel robatori de vaques, cosa que ha causat la mort de 173 persones en els últims dies.

El 8 de desembre almenys 70 persones van morir i 100 més van resultar ferides en uns xocs armats per la propietat d'unes terres limítrofes entre dos clans que es disputen pastures i terres de cultiu a Lagos de l'Oest.

El parlamentari de la regió Dharuai Mabor Teny explicava a Reuters que a més de les 173 persones que han mort "també hi ha quasi 2.000 desplaçats i 342 cases cremades". La guerra al Sudan del Sud va esclatar al desembre de 2013 entre les forces lleials a Kiir, d'ètnia dinka, i el seu exvicepresident i cap de l'oposició, Riek Machar, de la tribu nuer, i ha degenerat en un conflicte de tints ètnics.

Malgrat que totes dues parts van signar un acord de pau l'agost del 2015, el conflicte es va reprendre el juliol del 2016 i ja ha deixat milers de morts i milions de desplaçats.

stats