Internacional 17/09/2015

El terratrèmol de Xile deixa almenys 11 morts

El tercer sisme més fort de la història del país deixa almenys vuit morts, un milió d'evacuats i pèrdues milionàries. Bachelet declara la zona catastròfica

Ara
2 min
Mapa de risc emès pel Centre d'Alerta de Tsunamis dels Estats Units

BarcelonaUn terratrèmol de 8,4 graus que ha afectat el centre de Xile aquest dijous al vespre –matinada a Catalunya– ha deixat almenys 11 morts, un milió d'evacuats i milionàries pèrdues materials. Les autoritats han desactivat l'alerta de risc de tsunami que prèviament havia activat el centre de referència dels Estats Units en registrar-se ja les primeres inundacions, com a l'illa xilena de Pasqua, a uns 3.500 kilòmetres del continent. L'onatge ha entrat fins a 30 metres a la ciutat de Dichato, que va ser fortament afectada pel terratrèmol del 2010.

L'ONEMI, el centre de monitoratge i alerta de Xile per a catàstrofes naturals, ha detectat nombroses rèpliques i controla l'activitat de volcans propers a l'epicentre del sisme.

Es tracta del tercer terratrèmol més fort de la història de Xile i ha desencadenat també una alerta de tsunami a tota la franja costanera, que ha estat evacuada.

El diari xilè 'La Nación' es fa ressò del vídeo que un usuari de YouTube ha penjat a la xarxa en què es veu el llarg tremolor a la ciutat de Viña del Mar.

També, aquest vídeo enregistrat des de la terrassa de l'hotel Noi, on se celebrava un esdeveniment de moda.

Amb calma i de manera ordenada, la majoria de la població que viu a la costa del país, d'uns 4.000 quilòmetres de longitud, s'ha traslladat a zones més segures, situades a 30 metres sobre el nivell del mar.

La presidenta Michelle Bachelet, que té previst visitar en les properes hores la zona afectada pel sisme, no ha decidit encara declarar l'estat d'excepció i ha signat una declaració de zona catastròfica. Ja s'han desplaçat soldats i carabiners per assistir la població, que ha afectat sobretot les regions de Valparaíso i Coquimbo. Els danys materials són milionaris, però encara no se n'ha acabat l'avaluació.

El ministeri d'Educació ha suspès les classes en vuit regions del país, on viuen 17,6 milions de persones. També s'han hagut d'evacuar algunes presons davant el risc de Tsunami. També hi ha hagut talls de llum i s'ha aturat el trànsit aeri.

Facebook posa en marxa un sistema de geolocalització

Facebook ha activat una eina de geolocalització perquè els seus usuaris puguin informar que estan bé. "Avisa els teus amics que estàs fora de perill, confirma que estàs bé perquè rebin una notificació", diu a la seva web. Els missatges ja han començat a circular i quan una persona indica el seu estat, l'incorporen a una llista de situació dels amics de cada usuari.

Xile, al cinturó de foc del Pacífic

Després del Japó, Xile és el segon país sísmicament més actiu del planeta, per la seva ubicació en el cinturó de foc del Pacífic. El d'aquest dijous ha estat el tercer terratrèmol més fort que ha patit el país en les últimes dècades.

-22 de maig del 1960: amb 9,5 graus és el més potent de la història de la humanitat des que hi ha registres. També va causar un tsunami que va afectar diversos països del Pacífic, des del Hawaii fins al Japó. Va causar també l'erupció del volcà Puyeye. S'estima que en la catàstrofe van morir entre 16.000 i 20.000 persones, i la xifra de damnificats es va elevar fins als dos milions.

- 27 de febrer del 2010: un terratrèmol de 8,8 graus seguit d'un tsunami deixa 526 morts, 800.000 damnificats i danys per valor de 30.000 milions de dòlars.

stats