Internacional 17/04/2016

Un terratrèmol de 7,8 graus deixa almenys 238 morts a l'Equador

El sisme ha afectat les províncies costaneres del país i ha deixat més de 500 ferits

Efe
2 min

QuitoAlmenys 233 persones han mort a l'Equador aquesta matinada i almenys 588 han quedat ferides per un potent terratrèmol de 7,8 graus a l'escala de Richter. El sisme, amb l'epicentre a la zona de Pedernales, es va produir a última hora de la tarda a la província costanera de Manabí.

Les autoritats han activat un telèfon per rebre informació des de l'estat espanyol: 900 935 939

El govern equatorià ha decretat l'estat d'emergència a les províncies d'Esmeralda, Manabí, Guayas, Santo Domingo de los Tsáchilas, Los Ríos i Santa Elena.

El terratrèmol a l'Equador ha provocat importants destrosses

El president del país, Rafael Correa, que es troba de viatge oficial al Vaticà, ha fet una crida a la unió dels ciutadans equatorians a través del seu compte de Twitter.

El terratrèmol va provocar una alerta de tsunami als països veïns com Colòmbia, el Perú i Xile, que va ser desactivada poc després.

Durant les sis hores posteriors al sisme s'han produït més de 60 rèpliques d'entre 2,5 i 6,3 graus i el govern ha activat un pla de contingència per atendre els ciutadans. "Estimats ciutadans, hem de tenir la força per superar aquest moment de dolor i tragèdia. No deixarem cap ciutadà sol", ha subratllat Glas.

Els serveis de rescat busquen supervivent en un edifici ensorrat a la ciutat de Manta

L'exèrcit es mobilitza

El govern ha mobilitzat 10.000 soldats i 3.500 policies a les zones afectades, però els equips de rescat tenen problemes per arribar a les zones afectades perquè moltes carreteres han quedat malmeses. La Unió Europea, així com els estats llatinoamericans, s'han mostrat solidaris i han anunciat l'enviament d'equips d'emergència.

Es tracta d'un dels terratrèmols més intensos de la història de l'Equador, que es troba en una zona d'important activitat sísmica. El més intens, de 7,9 graus, es va produir el 12 de desembre de 1979 i va deixar 800 morts entre l'Equador i Colòmbia. L'últim terratrèmol que va patir el país centreamericà es va registrar el 28 de març de 1996 i va deixar 70 morts.

stats