PRÒXIM ORIENT
Internacional 04/03/2021

El TPI investigarà crims de guerra als territoris palestins

ARA
2 min
Soldats israelians disparant gas lacrimogen contra manifestants palestins el 2018.

BarcelonaLa fiscalia del Tribunal Penal Internacional (TPI) obrirà una investigació formal sobre presumptes crims de guerra comesos als territoris palestins, tant per part de l’exèrcit israelià com per grups armats palestins, contra la població civil. “La nostra principal preocupació han de ser les víctimes, tant palestines com israelianes, d’uns crims fruit d’un llarg cicle de violència i inseguretat que ha provocat un profund patiment i desesperança a totes les parts”, va assenyalar ahir la fiscal Fatou Bensouda, que ha promès una investigació “honesta i imparcial”. Abans d’obrir la causa, la fiscalia ha dut a terme una anàlisi preliminar que s’ha allargat durant gairebé cinc anys. Israel no és membre del TPI, però Palestina el reconeix des de l’any 2014, i a principis del mes passat el tribunal va determinar que era competent per jutjar aquests casos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La resposta a l’anunci de la fiscalia ha sigut totalment oposada a Israel i a Palestina. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, hi veu “antisemitisme pur” i “el súmmum de la hipocresia”. “Sense cap jurisdicció, el TPI ha decidit que els nostres valents soldats, que prenen totes les precaucions per evitar víctimes civils contra els pitjors terroristes del món, que ataquen civils deliberadament, són criminals de guerra”, ha denunciat. En canvi, el ministeri d’Afers Exteriors palestí ha assegurat que es tracta d’“un pas llargament esperat i que serveix a la recerca incansable, per part de Palestina, de justícia i retiment de comptes, pilars essencials de la pau que el poble palestí busca i mereix”. També Hamàs, que governa de facto la franja de Gaza, ha donat la “benvinguda” a “la decisió d’investigar els crims de guerra dels ocupants israelians” contra el poble palestí.

Des dels EUA (un país que tampoc no està adherit al TPI), el portaveu del departament d’Estat, Ned Price, va mostrar el seu rebuig a la decisió, argumentant que el tribunal “no té jurisdicció sobre la qüestió” i que el seu objectiu és “intimidar injustament Israel”.

stats