Internacional 06/12/2016

L'Haia jutja un antic nen soldat per crims contra la humanitat

L'ugandès Ongwen s'enfronta a 70 càrrecs comesos com a general adult en la guerrilla del 'senyor de la guerra' Kony

Ara
2 min
Ongwen, assegut entre dos guàrdies, espera l'inici de la vista oral al TPI de l'Haia.

BarcelonaJutjat com a botxí, el comandant rebel ugandès Dominic Ongwen s'ha declarat aquest dimarts "víctima" de l'Exèrcit de Resistència del Senyor (LRA en anglès), un grup liderat per Joseph Kony i del qual el processat era el seu segon. En l'arrencada del judici que se segueix al Tribunal Penal Internacional, Ongwen s'ha presentat com un més de les víctimes del grup armat que, va sembrar de mort el país africà amb assassinats, violacions, segrestos, així com abusos i allistaments de menors de 15 anys per obligar-los a participar en els crims.

"En nom de Déu, nego tots els càrrecs en relació amb la guerra al nord d'Uganda", ha proclamat Ongwen per rebutjar de ple els 70 càrrecs de crims de guerra i contra la humanitat en atacs contra campaments de refugiats al nord d'Uganda entre l'octubre del 2003 i el juny del 2004. El processat s'ha presentat com a un antic nen soldat, forçat a cometre les atrocitats per la guerrilla de Kony quan va ser segrestat a finals de la dècada dels 80.

Desactivant màquines. L'experiència de rehabilitació de nens soldats

Amb un vestit sobri, Ongwen s'ha mostrat finalment "no culpable", després d'un tens intercanvi de paraules amb el president del tribunal, Bertram Schimitt, que li ha preguntat en diverses ocasions si entenia les acusacions que queien sobre ell. "Vostès creuen que jo sóc el líder del LRA? ¿Creuen que la meva vida no va quedar arruïnada?", ha respost el processat, que s'expressa en la seva llengua materna, l''acholi'.

Els jutges han rebutjat una petició d'última hora dels advocats defensors d'ajornar el judici per permetre una avaluació psicològica que determini si Ongwen està capacitat mentalment per ser jutjat.

En la vista, la fiscal del cas, Fatou Bemsouda, ha subratllat que a Ongwen se l'acusa per les atrocitats que la seva brigada va cometre contra la població civil quan ell ja era un adult amb un alt reconeixement dins del grup rebel. Bemsouda ha explicat com durant mesos o en alguns casos anys els milicians van retenir a la força dones, que eren tractades com "esclaves sexuals i domèstiques, botins de guerra i objectes inanimats".

Ongwen es va entregar a una força militar internacional desplegada a la República Centreafricana el gener del 2015 i va ser transferit a l'Haia per complir l'ordre de cerca i captura.

stats