Terrorisme al Regne Unit

El presumpte terrorista de Liverpool havia arribat com a sol·licitant d'asil i s'havia convertit al cristianisme

El govern Johnson eleva a "greu" el nivell d'alerta per l'explosió d'un cotxe a l'Hospital de Dones

4 min
Agents mantenen acordonat un edifici a l'avinguda Rutland de Liverpool després de l'explosió d'un taxi que ha causat un mort i s'investiga com a terrorisme.

LondresEmad al-Swealmeen, de 32 anys i que es feia dir Enzo Almeni, el presumpte terrorista i única víctima mortal de l'explosió de diumenge a l'interior d'un taxi just al davant de l'entrada de l'Hospital de Dones de Liverpool, era un sol·licitant d'asil que va arribar al Regne Unit fa entre sis i vuit anys assegurant que provenia d'un lloc indeterminat de la frontera entre Síria i l'Iraq.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La seva primera sol·licitud d'asil va ser refusada i, de moment, es desconeix quina era la seva condició actual, després d'haver tornat a demanar protecció de les autoritats britàniques. En el primer cas, el ministeri de l'Interior li va negar l'estatus perquè es va considerar que provenia de Jordània. Durant els primers mesos de la seva estada al Regne Unit va ser detingut sota les lleis de salut mental, després que amenacés amb suïcidar-se des d'un viaducte mentre proferia crits armat amb un ganivet.

Durant el temps que havia passat al Regne Unit es va convertir al cristianisme en una cerimònia que va tenir lloc el març del 2017 a la catedral anglicana de la ciutat, un dels possibles objectius de la seva acció, segons una de les línies d'investigació que segueix la policia. El sospitós no estava en el radar dels serveis contraterroristes. Alguns testimonis esmentats per la premsa britànica han afirmat que la conversió de fe religiosa va ser, bàsicament, un intent de millorar la seva situació per ser acceptat com a sol·licitant d'asil.

L'artefacte que va esclatar, de fabricació casolana, contenia, segons fonts de la investigació, peròxid d'acetona, una pols cristal·lina blanca amb una olor característica semblant al lleixiu. Es creu, per les primeres anàlisis forenses, que 400 grams d'explosius no van arribar a detonar.

La policia considera un possible vincle jihadista en l'atac, i no descarta que Al-Swealmeen s'inspirés en una acció de l'Estat Islàmic a l'Afganistan, el maig de l'any passat, contra la sala de maternitat de l'hospital Dasht-e-Barchi de Kabul, que va deixar 24 morts, entre els quals 16 mares i dos nens. Al-Swealmeen va fer la bomba en un pis llogat recentment a l'avinguda Rutland de la capital del nord, a deu minuts en cotxe de l'hospital. Havia demanat que el recollissin allà per anar al centre sanitari.

Vint-i-quatre hores després de l'explosió, seguint les indicacions del Comitè Conjunt d'Anàlisi Contraterrorista, el govern de Boris Johnson va elevar dilluns el nivell de l'alerta terrorista de substancial a greu, grau que implica que la possibilitat que es produeixi un nou atemptat és "altament probable". Encara que, en principi, no hi tindria cap relació directa, els fets de Liverpool han tingut lloc quatre setmanes després de l'assassinat, a ganivetades, del diputat britànic David Amess, raó que s'ha donat per augmentar el nivell d'alerta.

El conductor del taxi, Dave Perry, va aconseguir sortir del cotxe abans que les flames l'engolissin: va resultar ferit lleu i aquest dilluns a la tarda ha estat donat d'alta. Tot i que encara no ha fet declaracions públiques i la policia no ha fet cap comentari en aquest sentit, alguns mitjans britànics informen a hores d'ara que el conductor va sospitar del passatger i hauria tancat el vehicle abans que esclatés per evitar que l'home en sortís. Una campanya immediata de captació de diners per al conductor havia reunit 20.000 lliures.

Amb tot, tant l'incident com la preocupació per l'estat de salut d'Elisabet II, que diumenge no va assistir a la celebració del Remembrance Day de Londres, per primera vegada des del 1999, han servit de vàlvula d'escapament per a Boris Johnson, que des de fa dues setmanes té una acumulació de diversos escàndols que afecten un seguit de membres del Partit Conservador i que posen en dubte la manera en què el primer ministre ha conduït els esdeveniments.

Possibilitats obertes

De moment hi ha obertes dues línies d'investigació. Arran de les primeres declaracions del taxista, se sap que Emad al-Swealmeen li va demanar d'anar des del lloc on el va recollir, Rutland Avenue, fins a l'Hospital de Dones, situat a deu minuts de distància en cotxe, una mitja hora a peu. Hi volia atemptar? Per què? Són algunes de les incògnites que a hores d'ara no s'han resolt.

L'altra hipòtesi dels investigadors és que el presumpte terrorista potser volia fer esclatar la bomba durant la celebració a la catedral anglicana de la Diada del Record (Remembrance Day), una de les dates més assenyalades del calendari institucional i popular del país, en què des del final de la Primera Guerra Mundial es recorda els caiguts de les forces armades en tots els conflictes en què ha participat el país des d'aleshores. L'artefacte va esclatar un minut abans de les 11 del matí, quan tradicionalment s'inicia la cerimònia amb la celebració de dos minuts de silenci.

Però, tot i que va demanar al taxista d'anar a l'hospital, després hauria d'haver fet un trajecte a peu de 20 minuts fins a arribar al lloc de la celebració. "Per descomptat, som conscients que hi havia actes de record a poca distància de l'hospital i que l'explosió es va produir poc abans de les 11 del matí. En aquest moment no podem establir-hi cap connexió, però és una línia d'investigació que estem seguint", ha explicat el cap de policia adjunt de Liverpool, Rus Jackson.

D'altra banda, els quatre homes que van ser detinguts, tres diumenge i un altre dilluns, van ser posats en llibertat sense càrrecs a última hora d'ahir. Artificiers de la policia van practicar dilluns al vespre una explosió controlada a Sefton Park, a mitja hora a peu del lloc on va esclatar el vehicle, i relativament a prop de l'avinguda de Rutland. La policia ha assegurat que ja no hi ha cap amenaça en actiu.

stats