Internacional 23/01/2014

Treva entre l'oposició i el govern ucraïnès

El president Ianukóvitx ha mantingut durant més de quatre hores una reunió amb líders de l'oposició

Agències
2 min

KíevEl líder de l'oposició

Tot i que no ha trascendit cap detall de si hi ha hagut un possible acord, Iatseniuk es va mostrar optimista i va acudir a plaça on estan els manifestants congregats per demanar que mantinguessin la treva amb els antivalots 24 hores més. Alguns dels presents, però van rebre les seves paruales amb crits de "vergonya".

El dijous al matí els manifestants i els antivalots de la policia, que mantenen violents enfrontaments des del diumenge al centre de Kíev, havien acordat una treva fins el vespre a l'espera dels resultats de les negociacions entre els líders de l'oposició i Ianukóvitx.

La Rada Suprema, la cambra legislativa d'Ucraïna, celebrarà una sessió extraordinària la setmana vinent per afrontar la crisi política i debatre la continuïtat del govern del primer ministre Mikolai Azàrov, segons ha anunciat avui el president de la cambra. La convocatòria s'ha fet a petició del president Ianukótix, hores abans de la reunió prevista amb els líders de l'oposició.

Entre les demandes dels opositors i dels manifestants, estan la retirada de les lleis repressives que van entrar en vigor el dimecres, que destitueixi el govern i que anticipi les eleccions presidencials.

Aquest mateix dijous, el primer ministre Azàrov ha acusat els manifestants d'estar intentant dur a terme un cop d'estat i ha qualificat de "poc realista" la possibilitat de celebrar eleccions presidencials en el context actual de violència.

Les protestes antigovernamentals van començar a finals de novembre quan el govern de Ianukóvitx va renunciar a signar un acord d'associació amb la Unió Europea. Els enfrontaments entre manifestants i policia es van accentuar el diumenge passat i la plaça del centre de Kíev s'ha convertit en un camp de batalla. Almenys cinc activistes van morir dimecres durant els enfrontaments i 300 persones van resultar ferides.

stats