El Suprem obliga Trump a lliurar les declaracions d'impostos

La mateixa sentència, però, bloqueja l'accés a les dades a la Cambra de Representants

ADAM LIPTAK / 'THE NEW YORK TIMES'

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha ordenat aquest dijous a Donald Trump que lliuri la declaració dels seus impostos als fiscals de Nova York que l'investiguen. Per contra, ha considerat que la Cambra de Representants, que està en mans demòcrates, encara no hi pot accedir. La sentència suposa una gran derrota per al president, tot i que hi guanya temps perquè els registres quedaran blindats de cara a l'opinió pública fins després de les eleccions del novembre, o potser indefinidament. En tots dos casos, set jutges van votar en contra dels interessos del president i dos a favor. Trump és el primer president del país que no ha complert amb l'obligació de presentar els seus comptes a l'entrar a la Casa Blanca.

Immediatament, l'afectat ha reaccionat al cop judicial assegurant que es tracta d'un "enjudiciament polític" que ha emmarcat en una "cacera de bruixes" per acabar amb la seva presidència. Com la lluita que va acabar guanyant contra el fiscal especial Robert Mueller sobre la suposada ingerència russa en les eleccions del 2016 i que, efectivament, va quedar en paper mullat per falta de proves. En diferents tuits, Trump ha retret a la justícia les diferències amb què el tracta a ell i com va tractar l'administració de Barack Obama, que ha qualificat de "corrupta".

Trump havia demanat al tribunal que bloquegés l'accés als seus impostos tant als congressistes com als fiscals, que fa temps que sol·liciten informació dels comptables i banquers del president, però no del propi president. Les empreses han anunciat que hi col·laboraran.

Els advocats de Trump havien defensat que té immunitat per a tots els processos i investigacions penals mentre es mantingui al despatx oval, i que el Congrés no té cap potestat per alterar això. Els representants demòcrates de la Cambra i els fiscals de Nova York afirmen, en canvi, que els registres poden aportar llum sobre possibles conflictes d'interès de Trump, tant si ha pagat els seus impostos com si els seus pagaments per acords de confidencialitat a l'actriu porno Stormy Daniels havien violat les lleis de finançament de la campanya.

La decisió del tribunal és tota una declaració sobre l’abast i els límits del poder presidencial, de la mateixa manera que ho van ser resolucions històriques que van exigir al president Richard M. Nixon lliurar les cintes de converses al despatx oval i al president Bill Clinton presentar proves en la denúncia per assetjament sexual.

Victòria per a la justícia

El fiscal de Manhattan, Cyrus Vance Jr., ha manifestat que la sentència és una "gran victòria" per al sistema judicial, ja que estableix que "ningú, ni tan sols el president, està categòricament per sobre de la llei i del deure comú de presentar proves quan se li sol·licita en un procés penal. Avui reafirmem aquest principi". Vance ha avançat que reprendrà la investigació immediatament.

Tant Trump com la seva empresa van reemborsar a l'exadvocat del president, Michael Cohen, els pagaments que havia fet a Stormy Daniels perquè no expliqués que havia tingut una relació amb el republicà i evitar que el seu testimoni taqués la seva imatge durant la campanya electoral de fa quatre anys. Cohen també va participar en els pagaments a Karen McDougal, en aquest cas una model de Playboy que també havia afirmat que havia tingut relacions amb Trump. El president ha negat totes dues relacions.

Trump havia intentat impedir que la societat comptable revisés els registres, però tribunals inferiors ja van sentenciar-hi en contra. Per unanimitat, el Tribunal d'Apel·lació va afirmar que els fiscals estatals podrien exigir a terceres parts que lliuressin els registres financers del president per utilitzar-los en investigacions judicials.

"Tenim en compte que els últims sis presidents, començant per Jimmy Carter, van fer públiques voluntàriament les seves declaracions d'impostos", escriu el jutge Katzmann, que afirma que la "revelació de la informació financera personal difícilment entorpeix l'exercici de les funcions presidencials".