Internacional 29/04/2019

Trump desenfunda per defensar l'Associació del Rifle

La Fiscalia de Nova York investiga el lobi de les armes enmig d'una guerra interna

Ara
2 min
Trump somrient entre els dos màxims responsables de l'Associació Nacional del Rifle, en la convenció anual

BarcelonaDonald Trump ha sortit en defensa dels seus grans aliats de l'Associació Nacional del Rifle (NRA, en les seves sigles en anglès), que estan en el punt de mira de la Fiscalia de Nova York per una presumpta irregularitat financera. L'organisme ha demanat a l'entitat que promou la llibertat de tenir armes que li passi una documentació i li ha notificat unes citacions sense que se sàpiga quin és el motiu de la investigació.

Tot i que la portaveu de la Fiscalia, Kelly Donnelly, ha confirmat que hi ha una investigació en curs no ha volgut donar-ne detalls, però 'The New York Times' ha apuntat que està relacionada amb l'exempció fiscal de l'entitat. La fiscal general és la demòcrata Letitia James, que va basar part de la seva campanya electoral per ser escollida en la promesa d'investigar l'estatus del lobi.

La informació sobre la investigació coincideix amb l'oficialització de la guerra oberta a la NRA entre els seus dos màxims responsables, que s'ha fet evident en la convenció anual que s'ha celebrat aquest cap de setmana passat a la ciutat d'Indianapolis. En la trobada, el president de la NRA, l'exmilitar Oliver North, havia expressat públicament la seva voluntat d'aspirar a un segon mandat, però finalment i davant de la falta de suports va decidir renunciar-hi un any després d'haver arribat al càrrec. North, responsable de l'escàndol Irangate als anys 80, volia disputar-li la plaça al director executiu, Wayne LaPierre, que acusa el seu company de guerra bruta per haver publicat al 'Wall Street Journal' una carta en què l'assenyalava per mala conducta financera.

L'advocat de l'associació, William Brewer, ha dit que cooperaran amb la investigació i ha assegurat que "la NRA està preparada i té plena confiança en les seves pràctiques de comptabilitat i de bona gestió". Donald Trump no ha esperat l'evolució de la investigació i ha sortit en defensa del lobi de les armes, que li va donar més de 30 milions de dòlars per a la campanya electoral del 2016. El president nord-americà ha acusat la Fiscalia de Nova York de sotmetre l'entitat a un "setge" amb la intenció de destruir una organització important.

Amb més de cinc milions de membres, la NRA és el lobi d'armes més poderós i ben connectat dels Estats Units i pressiona amb èxit els dirigents i congressistes nord-americans per evitar la limitació de l'ús de les armes, malgrat que cada any hi ha milers de morts per armes de foc al país.

stats