Internacional 21/02/2016

Trump s'imposa a Carolina del Sud i Bush es retira de les primàries

El magnat immobiliari novaiorquès obté el seu segon triomf en la cursa per la nominació presidencial del Partit Republicà i es consolida com el favorit. La sortida de l'exgovernador de Florida afavoreix Marco Rubio.

Núria Ferragutcasas
2 min
Trump guanya a Carolina del Sud i Bush es retira de les primàries

WashingtonAixí va la cursa cap a la presidència dels Estats Units

Donald Trump segueix amb pas ferm en la cursa per la candidatura republicana a la presidència dels Estats Units. Després de la seva contundent victòria a Nou Hampshire, el magnat immobiliari ha guanyat aquesta matinada (hora catalana) les primàries de Carolina del Sud amb un còmode avantatge que el consolida com el candidat favorit.

El fenomen Trump, doncs, no sols no ha sigut una flor d'estiu sinó que és real i està sostingut per un suport ampli dels votants conservadors. La seva condició de candidat outsider i antiestablishment, juntament amb seu discurs populista, que apel·la el descontentament dels nord-americans, són les claus de l'èxit de la seva campanya.

Trump s'ha imposat amb un 32,5% dels vots, 10 punts més que els seus rivals, els senadors de Florida, Marco Rubio, i de Texas, Ted Cruz. El candidat novaiorquès, que s'ha casat tres cops, ha demostrat que també pot guanyar en un estat molt conservador com Carolina del Sud.

"No és fàcil ser candidat a la presidència. És dur, és desagradable, és cruel... és bonic. Quan guanyes és bonic. Ara començarem a guanyar pel nostre país", ha dit un Trump exultant als seu seguidors.

De moment, Trump es continua beneficiant d'un camp republicà encara amb molts candidats que busquen ser el candidat anti-Trump. Tot i així, poc a poc, es va configurant una lluita a tres: Trump, Cruz i Rubio.

Rubio ha aconseguit una valuosa segona posició, tot i que gairebé ha quedat empatat amb el senador de Texas. Cruz, però, esperava un millor resultat ja que Carolina del Sud té un gran nombre de votants republicans evangelistes que li són favorables.

"Ara els fills de la revolució del president Ronald Reagan estan preparats per assumir el mantell del lideratge", ha assegurat el senador de Florida.

La sortida de Bush

La retirada de la cursa republicana de Jeb Bush, després d'uns fluixos resultats a Carolina del Sud, afavoreix a Marco Rubio que es posiciona com el candidat favorit de les elits. El jove senador de Florida, però, té encara un rival que pot fer-li ombra, especialment en els estats de l'Oest Mitjà, el governador d'Ohio, John Kasich.

La candidatura de Bush, que el principi de les primàries era el gran favorit a fer-se amb les primàries, s'ha topat amb uns votants descontents amb les elits i els polítics tradicionals. El fill i germà de presidents ha sigut incapaç d'inspirar l'electorat republicà.

D'altra banda, també ha demostrat que amb només diners no es pot guanyar unes eleccions. El comitè super PAC que li donava suport havia recaptat de donants rics més de 120 milions de dòlars.

Un Bush visiblement emocionat i trist ha fet l'anunci de la seva retirada al costat de la seva dona. "Estic orgullós de la campanya que hem fet per intentar unir el nostre país", ha dit, i després a donat les gràcies a la seva família pel seu suport. La seva mare i el seu germà, l'expresident dels EUA, George W. Bush, van fer campanya per ell.

Jeb Bush, que ha estat un dels blancs favorits de Trump, va quedar sisè als caucus d'Iowa i quart a les primàries de Nou Hampshire.

stats