Internacional 21/01/2017

Trump s'estrena al Despatx Oval amb un decret per acabar amb l'Obamacare

El nou president compleix la seva promesa de revocar la llei que dona cobertura mèdica a milions de nord-americans pobres

Agències
2 min
El president Trump signa el seu primer decret al despatx Oval, sota la mirada del vicepresident.

WashingtonDonald Trump ha signat la seva primera ordre executiva com a 45è president dels Estats Units i ho ha fet per donar instruccions per començar a desmuntar la reforma sanitària impulsada pel seu predecessor, Barack Obama. Coneguda com a Obamacare, són mesures que han donat cobertura mèdica a milions de nord-americans pobres però que ara la nova administració intenta revertir.

Així, el multimilionari compleix amb el seu compromís de campanya d'estrenar-se a la Casa Blanca esborrant un dels punts més simbòlics de la gestió del demòcrata. El text insta les agències federals i els departaments a "flexibilitzar" l'Obamacare amb l'objectiu final de revocar i reemplaçar aquesta llei per una de nova.

Amèrica, primer; Amèrica, sempre

Tot just ser investit com a president, la Casa Blanca va esborrar de la seva pàgina web referències al canvi climàtic, als drets dels homosexuals i als drets civils i es va afanyar a penjar els nous aspectes prioritaris per a la nova administració, centrats bàsicament a prioritzar els interessos d'Amèrica, tal com va dir Trump en el seu discurs de presa de possessió.

Congrés dels Estats Units

El primer dia de

Confecció del seu gabinet

Trump també ha signat en aquestes primeres hores els nomenaments dels dos primers membres del seu gabinet que ja havien passat el beneplàcit del Senat. Es tracta dels generals a la reserva James Mattis, conegut com a 'Gos Embogit', i John Kelly, que dirigirà el departament de Seguretat Interior.

El republicà encara no té tot el seu equip complet perquè el Senat ha de confirmar 13 dels candidats proposats i, fins que no hi hagi nous nomenaments, els departaments afectats seran dirigits en funcions per personal de l'administració Obama.

stats