Internacional 02/11/2018

Trump reimposa totes les sancions a l'Iran

Accentua la pressió sobre Teheran abans de les eleccions amb restriccions en el sector energètic

Núria Ferragutcasas
2 min
Foto d'arxiu del secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo.

Nova YorkEl govern de Donald Trump restablirà dilluns totes les sancions sobre l’Iran que es van aixecar l’estiu del 2015 com a part de l’acord nuclear entre les potències internacionals i Teheran. Les noves restriccions afectaran els sectors energètic i bancari iranians, i se sumen a les que es van imposar al maig quan Trump va anunciar la sortida dels Estats Units del pacte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’esperada reimposició de nous càstigs econòmics al règim iranià es produirà el dia abans de les eleccions legislatives. I, per tant, subratlla la política dura de Trump amb l’Iran, que és popular entre els votants republicans. Això sí, per evitar un augment sobtat dels preus del petroli, Washington ha decidit eximir “temporalment” vuit països de les sancions.

El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, i el del Tresor, Steven Mnuchin, van ser els encarregats d’anunciar les sancions, que tenen com a objectiu privar el govern iranià “dels ingressos que utilitza per difondre la mort i la destrucció a tot el món”. A més, van informar d’una llista de 700 companyies i individus iranians amb els quals la resta del món no podrà fer negocis si no volen córrer el risc de patir severes multes de Washington.

Vuit països en quedaran exempts

Pompeo va explicar que vuit països quedaran exempts de les sancions per importar petroli iranià “durant uns mesos”. Alguns d’aquests països, segons els mitjans nord-americans, són l’Índia, Turquia i Corea del Sud. “N'eximirem algunes jurisdiccions (territoris o països) només perquè hem vist que estan fent un esforç per reduir les seves importacions de petroli de l’Iran “, va assegurar el cap de la diplomàcia nord-americana en una roda de premsa telefònica.

Trump va comunicar el restabliment de les sancions com si es tractés d’una nova temporada d’un xou televisiu. Ho va fer a través de Twitter i amb una imatge que utilitzava la tipografia de la sèrie 'Joc de trons' i canviava la seva frase promocional, “Winter is coming” [L’hivern arriba] per “Sanctions are coming” [les sancions arriben]. La HBO va emetre una queixa contra l'ús polític de les seves sèries.

La Unió Europea (UE) i els governs d’Alemanya, França i el Regne Unit –signants del pacte internacional amb l’Iran juntament amb Rússia, la Xina i els EUA sota el lideratge de Barack Obama– van lamentar “profundament” la decisió dels Estats Units de reimposar totes les sancions contra Teheran. “L’acord nuclear és un element clau de la no proliferació nuclear a nivell mundial i de la diplomàcia multilateral, que va tenir el suport unànime del Consell de Seguretat de les Nacions Unides”, van dir en un comunicat.

Al setembre, els països europeus van afirmar que seguiran donant suport a l’acord nuclear amb l’Iran i van acordar crear una entitat especial per facilitar els negocis amb aquest país per evitar les sanciones del govern de Trump. Sobre això, Mnuchin va dir que no creu que es produeixin “transaccions significatives” a través d’aquest mecanisme, però va advertir que en cas que n’hi hagi Washington “perseguirà durament qualsevol benefici” obtingut.

Les sancions segurament empitjoraran encara més la dèbil economia iraniana i castigaran la població. Els experts de la zona creuen que no aconseguiran doblegar el govern dels aiatol·làs.

stats