Internacional 30/03/2019

Trump ordena suspendre l'ajuda al Salvador, Guatemala i Hondures

El president materialitza la seva promesa i castiga aquests països perquè "no ajuden els EUA"

Ara
2 min
El president dels EUA, Donald Trump, en una imatge recent.

BarcelonaTal com havia promès –i amenaçat– durant mesos, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha ordenat suspendre l'enviament de tota mena d'assistència als països del Triangle Nord de l'Amèrica Central: el Salvador, Guatemala i Hondures. La decisió, segons ha confirmat a l'agència de notícies Efe un portaveu del govern, es va prendre divendres a la nit, després que el mandatari critiqués enèrgicament els tres països per "no haver fet res" davant les caravanes de migrants que tenen com a objectiu arribar als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El portaveu ha detallat que, seguint les ordres de Trump, el secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, ja hauria informat de la seva decisió el Congrés, que hi tindrà l'última paraula. "Per instrucció del secretari [Pompeo] estem complint les instruccions del president i estem posant fi als programes d'assistència exterior per als països del Triangle Nord de l'any fiscal 2017 i 2018. Iniciarem converses amb el Congrés com a part d'aquest procés", ha explicat la font de l'executiu.

El portaveu no ha concretat la quantitat de fons que es veuran afectats per la decisió de Trump, i s'ha limitat a apuntar que tindria impacte en els diners que el Congrés va aprovar per a Guatemala, Hondures i el Salvador durant l'any fiscal 2017 –de l'octubre del 2016 al setembre del 2017– i el mateix període del 2018.

Un pressupost incomplet

Una part d'aquests diners encara no s'havia gastat completament en els projectes per als quals es van destinar, des de plans de cooperació policial en la lluita contra les colles de delinqüència organitzada fins a projectes per millorar l'atenció sanitària i iniciatives per enfortir la democràcia.

En concret, i segons les últimes dades del departament d'Estat, el 2018 els Estats Units van aprovar 120 milions de dòlars per a Guatemala, 80 milions per a Hondures i 58 milions per al Salvador.

Al 2017, els Estats Units van destinar 140 milions a Guatemala, 95 milions a Hondures i 73 milions al Salvador.

La capacitat del president per decidir sobre l'ajuda exterior, amb tot, és limitada perquè el Congrés és qui té la competència sobre el pressupost.

Una amenaça repetida

El president Trump havia amenaçat en múltiples ocasions de tallar l'ajuda a Centreamèrica, però fins ara no havia fet cap pas formal per complir la promesa.

Divendres, en declaracions a la premsa, Trump va amenaçar amb tancar la frontera amb Mèxic per aturar les noves caravanes de migrants que es dirigeixen als Estats Units i va carregar contra els governs del Triangle Nord per permetre la formació d'aquests grups.

"La caravana s'ha format. He posat fi als pagaments a Guatemala, Hondures i el Salvador. Ja no hi ha diners. Els estàvem donant 500 milions de dòlars, els estàvem donant una ajuda grandiosa. Hem aturat els pagaments a Hondures, a Guatemala i el Salvador [...]. Ja no els pagarem perquè no han fet res per nosaltres", va dir.

stats