GRÈCIA
Internacional 09/02/2015

Tsipras planta cara a Europa amb un ambiciós pla social

Menjar, llum i assistència sanitària garantida per als més pobres, la prioritat del nou govern

Gerard De Josep
3 min
Alexis Tsipras, ovacionat després de la presentació del seu programa de govern, de caràcter social, ahir al Parlament grec.

AtenesGrècia tira pel dret. “El nostre és un programa realista i tenim només l’obligació de complir amb el nostre poble i amb l’interès nacional”: així de contundent es va mostrar ahir Alexis Tsipras en la presentació al Parlament grec del seu programa de govern. El fet que el debat parlamentari s’endarrerís un dia va fer pensar a més d’un que el nou primer ministre moderaria el to per acontentar, d’una banda, els altres membres de la cambra abans de la votació de confiança de dimarts, i, de l’altra, els socis europeus de cara a la reunió de l’Eurogrup de dimecres. Res més lluny de la realitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tsipras va tornar a mostrar ahir el seu perfil més dur i va llançar dards en pràcticament totes les direccions. “Tenim la responsabilitat històrica de reclamar compensacions pels préstecs que vam donar forçats a Alemanya, després de la Segona Guerra Mundial”, va etzibar a Merkel. Al seu soci de govern, el partit nacionalista euroescèptic Grecs Independents, li va deixar clar que donarà la nacionalitat grega als fills dels immigrants. Al govern anterior, format per Nova Democràcia i el Pasok, els va advertir que no permetrà que es malvenguin béns públics, en referència a les privatitzacions que s’han fet d’empreses de l’estat que donaven benefici. “El govern anterior volia que el seu successor, però també Grècia, caigués. Es van oblidar de tenir en compte la gent”, va dir. I el partit neonazi Alba Daurada també va rebre: Tsipras ho va aprofitar per retre homenatge a tots els que van donar la seva sang lluitant contra el feixisme.

La dignitat, línia vermella

“No negociarem l’orgull i la dignitat del nostre poble. Aquesta és una lluita per la nostra gent i per recuperar l’esperança”. Així va tancar un discurs de gairebé dues hores. Segons l’última enquesta, els ciutadans li donen la raó. Tres de cada quatre grecs creuen que el nou govern està disposat a fer el que va prometre durant la campanya electoral, i ahir Tsipras ho ratificava: “Les coses són difícils a Europa, però l’agenda està canviant. Grècia a partir d’ara jugarà un paper capdavanter”.

El primer ministre hel·lè va reiterar que Grècia vol pagar el seu deute, però va insistir que, després de cinc anys d’austeritat, el país ja no pot aguantar més. “Si els nostres socis també volen que paguem, llavors asseguem-nos i parlem-ne”, deia dirigint-se a Europa des de la cambra abans de recordar que el deute grec ha sobrepassat el 180% del producte interior brut: “No podem pagar aquesta quantitat. No és una qüestió tècnica, es tracta de decisions polítiques”. Tsipras tornar a demanar un acord pont fins a l’estiu mentre negocien amb Europa un programa de creixement.

Durant aquest temps, en un període de sis mesos, el govern té previst aprovar les primeres mesures que servirien per frenar la “crisi humanitària” que, segons Tsipras, viu el país. Consten d’ajuda alimentària, electricitat gratuïta i ple accés a la sanitat per a les famílies que viuen per sota del llindar de la pobresa. A la vegada, preveu alguns ingressos extraordinaris retallant 7.500 cotxes ministerials, venent un dels tres avions del govern i revisant el dret a cotxe oficial per als diputats.

Pel que fa al salari mínim, que Syriza havia promès que augmentaria fins a 751 euros al mes immediatament, Tsipras va matisar que serà una mesura progressiva i que no arribarà a la quantitat que s’havien fixat al principi fins al 2016. “Cal donar temps als agents socials”, va aclarir. En el llistat de mesures, el nou primer ministre grec hi va incloure també tornar la feina als funcionaris que havien sigut acomiadats “il·legalment”, restablir els convenis col·lectius i prohibir els desnonaments. I encara una mesura amb un gran poder simbòlic: va anunciar la reobertura de la televisió pública, que l’anterior govern havia clausurat com una mesura d’estalvi. “L’austeritat no només ha empobrit el nostre poble, sinó que també l’ha privat del dret a decidir”, va alertar.

stats