TERRORISME
Internacional 30/06/2016

Turquia acusa l’Estat Islàmic d’atacar el seu turisme

L’atemptat contra l’aeroport d’Istanbul causa 41 morts i 239 ferits

Marta Rodríguez
2 min
Turquia acusa l’Estat Islàmic d’atacar el seu turisme

BarcelonaTurquia intenta enviar un missatge de normalitat i, poques hores després que el terrorisme colpegés l’aeroport internacional d’Istanbul, l’activitat de les terminals era ahir pràcticament l’habitual. L’atemptat de dimarts al vespre ha deixat, segons l’últim balanç, 41 morts -10 dels quals estrangers- i 239 ferits. Segons el relat de la fiscalia, tres kamikazes van accedir a l’aeroport Atatürk -que pren el nom del pare de la Turquia laica- i després de disparar indiscriminadament contra els viatgers van activar els explosius que duien adherits al cos a l’entrada de l’edifici, a l’interior i a l’aparcament. En les imatges de seguretat s’aprecia com els trets van alertar molts passatgers que carregaven tranquil·lament les seves maletes i que en sentir les detonacions van córrer per buscar un lloc segur. Un policia va aconseguir abatre un dels atacants, que va caure a terra però va aconseguir fer-se esclatar.

Cap grup va reclamar l’autoria d’aquest atac però el primer ministre turc, Binali Yildirim, va apuntar que les primers sospites es dirigeixen cap a l’Estat Islàmic, que, a diferència dels grups kurds, acostuma a atemptar contra interessos turístics. El cap de la CIA, l’agència d’intel·ligència nord-americana, John Brennan, també apuntava aquesta hipòtesi en assegurar que l’atac a l’aeroport d’Istanbul porta la marca de “depravació” dels jihadistes de l’Estat Islàmic.

A banda del drama humà, l’atac suposa una estocada a l’economia turca, que té una forta dependència del turisme i que ja va començar l’any amb un atac suïcida contra uns turistes alemanys davant de la cèntrica Mesquita Blava. A les portes de la gran temporada estival, el govern d’Ankara s’afanya per evitar una pluja de cancel·lacions que no farien més que empitjorar les estadístiques. En un any, de maig a maig, el nombre de visitants estrangers ha caigut un 34,7%, la pitjor davallada en dues dècades.

Max Abrahms (Council on Foreign Relations):

“Ankara ha prioritzat la lluita contra els kurds”

Turquia s’ha afanyat a assenyalar l’Estat Islàmic (EI) en l’atemptat. Creu que hi ha base per fer-ho?

La meva investigació mostra que la majoria dels atacs que es produeixen al món no són reivindicats per cap grup terrorista. I, en el cas de l’Estat Islàmic, històricament no s’ha autoatribuït cap atemptat contra Turquia. Però tot sembla indicar que l’Estat Islàmic ha perpetrat l’atac sense importar-li la reivindicació. A Turquia alguns havien intentat apaivagar els terroristes facilitant-los el trànsit, i ara s’han convertit en un objectiu.

També és cert que des d’Ankara s’ha vist més una amenaça la presència kurda que no pas la jihadista, oi?

Sí, Turquia ha donat prioritat a combatre el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) sobre l’Estat Islàmic. Aquest atac a l’aeroport, però, podria encoratjar Turquia a prendre-s’ho més seriosament i lluitar més agressivament contra els jihadistes.

¿Creu que l’Estat Islàmic pot intensificar la seva ofensiva després del restabliment de relacions entre Turquia i Israel?

Sincerament crec que l’interès de l’EI a atacar Turquia no té res a veure amb la recent millora de les relacions del país amb Israel.

stats