La UE estudia mantenir les fronteres tancades amb els EUA, Rússia i Brasil a partir de l'1 de juliol

Els estats negocien la llista de tercers països als que es podrà viatjar, que serien una quarantena

Encara no s'ha recuperat la normalitat en la circulació entre països europeus i de l'espai Schengen alterada per la pandèmia de coronavirus, però s'acosta l'1 de juliol, la data proposada per la Comissió Europea perquè les fronteres exteriors de la Unió Europea puguin començar a reobrir-se de manera gradual. Per això, com han avançat mitjans com Politico o el New York Times, els ambaixadors davant la UE dels vint-i-set socis estudien aquest dimecres la primera llista de països que s'alliberarien de restriccions de moviment i l'esborrany sobre el qual treballen exclou els Estats Units, Brasil i Rússia per les seves situacions epidemiològiques. 

La Comissió Europea va explicar fa unes setmanes que a partir del juliol aquesta seria la manera d'anar obrint portes a viatgers de fora de la UE, a través d'una llista de països tercers amb els quals ja es considerés segur recuperar la mobilitat. La llista s'anirà revisant periòdicament per veure si s'hi poden afegir o si cal treure jurisdiccions. Segons els dos mitjans citats anteriorment, els ambaixadors treballen amb dues llistes diferents però la negociació és complexa i no està clar que s'aconsegueixi arribar a un acord aquest dimecres. 

Mentre Europa ha reduït molt intensament els contagis i els casos de coronavirus, els EUA, Brasil i Rússia registren actualment taxes més elevades de contagi i de mortalitat. El consell de la Comissió Europea per poder afegir un país a la llista és que tingui una situació epidemiològica similar o millor a l'europea, cosa que no passa amb cap d'aquests destins. Així, mentre a la Unió Europea hi ha una mitjana de 16 casos per 100.000 habitants, segons el New York Times, les xifres comparables als EUA són de 107 casos per 100.000 habitants; 190 al Brasil i 80 a Rússia. 

Un dels problemes és justament la fiabilitat de les dades de la resta de països. Si la majoria de governs europeus han tingut problemes per gestionar el recompte de contagiats i morts durant la pandèmia, ¿quines xifres han de creure les autoritats de la UE a l'hora de tenir en compte la situació epidemiològica de països tercers? De fet, només cal mirar al govern de Donald Trump, que fins i tot ha suggerit frenar el ritme de testos per alterar les xifres: "Si fas més testos, trobaràs més gent perquè estàs fent més esforços per trobar-los", va explicar en un míting a Tulsa en què després va dir: "Doncs els he dit a la meva gent que redueixin el ritme de testos, siusplau". 

La dificultat de la negociació per a la reobertura de fronteres, però, va més enllà, ja que també hi ha interessos particulars de destins turístics importants per a russos (per exemple), com són la costa de Croàcia, o els conflictes polítics que pot provocar deixar fora de la primera llista països com els Estats Units o el Brasil.

Sigui com sigui, la llista de països sobre la qual treballen els ambaixadors europeus perquè s'hi pugui viatjar a partir de l'1 de juliol és de més d'una quarantena, segons els mitjans esmentats anteriorment. Es tracta de països amb entre 16 o 20 casos per 100.000 habitants que inclouen estats com la Xina o Austràlia i que també podrien incloure'n d'altres com Canadà, en funció del criteri de contagis per 100.000 habitants que s'acabi prenent com a definitiu.