Europa

La UE no aconsegueix cap acord entre Sèrbia i Kosovo

Els líders d’ambdós països han viatjat a Brussel·les per rebaixar l'escalada de tensió que preocupa Europa

Natàlia Queralt
2 min
El primer ministre de Kosovo, Albin Kurti, reunit amb el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, el representant especial de la UE als Balcans, Miroslav Lajcak, i el president de Sèrbia, Alexander Vucic

Brussel·les“Aquesta no és una reunió qualsevol, sinó una reunió de gestió de crisi”. Així ho ha definit el representant de la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, durant la visita del president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, i el primer ministre de Kosovo, Albin Kurti, d’aquest dijous a Brussel·les. Tanmateix, els mandataris no han arribat a cap acord, més enllà de continuar amb el diàleg per tal de rebaixar l’escalada de tensions i avançar en la normalització de les relacions. “Desafortunadament, no podem parlar de progrés”, ha lamentat Borrell. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els dos líders es van reunir dimecres amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que va demanar-los “demostrar contenció i evitar la violència”. El líder de l’Aliança Atlàntica va reiterar que la força de pau de Kosovo (KFOR) està preparada per intervenir en cas que perilli l’estabilitat a la regió. 

El motiu que ha portat el president de Sèrbia i el primer ministre de Kosovo fins a Brussel·les en ple mes d’agost és l'escalada de tensions que va tenir lloc entre ambdós governs a principis de mes, arran de l’entrada en vigor d’unes noves mesures frontereres aprovades per Pristina, que van enfurismar Belgrad i van tensar les sempre delicades relacions entre dos països.

La guerra de les matrícules

El nou reglament estipula que les persones que entrin a Kosovo amb documents d’identitat serbis rebran un document temporal amb una validesa de 90 dies. A més, les matrícules de cotxe que emet Sèrbia per a les ciutats kosovars de majoria de població sèrbia hauran de ser substituïdes per matrícules oficials tramitades per Pristina. Aquest fet obligarà uns 50.000 ciutadans serbis que resideixen al nord de Kosovo i no reconeixen la independència d’aquest país a sol·licitar-les a Pristina si volen seguir circulant. 

Davant l’anunci d’aquestes mesures, va créixer la tensió a la frontera i ambdós governs van creuar acusacions. Com a resposta als aldarulls, la policia kosovar va tancar els passos fronterers de Brnjak i Jarinje amb Sèrbia, i els serbis residents a Kosovo van construint barricades a les carreteres que uneixen les ciutats de majoria sèrbia amb els enclavaments fronterers. 

El primer ministre de Kosovo va decidir posposar l’entrada en vigor del reglament fins a l’1 de setembre. El repte que afronta la UE és trobar una solució abans d’aquesta data. “Jo no em rendeixo”, ha dit Borrell, que ha posat en valor la voluntat dels dos governs de resoldre els seus problemes a través del diàleg.

Des de l’any 2011 Kosovo i Sèrbia duen a terme un procés de negociació, el Diàleg Belgrad-Pristina facilitat per la UE, per tal de normalitzar les seves relacions. Les autoritats kosovars van proclamar la independència l’any 2008, que ha comptat amb el reconeixement de la majoria dels membres del club europeu i dels Estats Units. No obstant, hi ha països com Sèrbia, Rússia o Espanya que no reconeixen el país. 

L’escalada de tensions és un episodi més en una disputa territorial que es remunta més enllà de la guerra dels Balcans, i que requereix una solució a llarg termini.

stats