Internacional 20/11/2020

Puja a 37 el nombre de morts a Uganda per la detenció de Bobi Wine, que ja ha estat alliberat

El candidat opositor acusa el president Museveni d'haver matat "desenes d'innocents"

Albert Castellví Roca
2 min
Bobi Wine, al jutjat aquest divendres, abans de quedar en llibertat sota fiança

SabadellLa policia d'Uganda ha elevat fins a 37 el nombre de persones mortes arran de les protestes per la detenció, dimecres, del cantant de hip-hop Bobi Wine, el principal candidat de l'oposició a les eleccions presidencials del 14 de gener. A més, hi ha com a mínim 65 ferits i 375 detinguts per unes protestes que, segons el portaveu del cos policial, Fred Enanga, estan "coordinades per un grup de 300 líders".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentrestant, aquest divendres Wine ha sortit en llibertat sota fiança i el 18 de desembre s'haurà de tornar a presentar als jutjats, sota l'acusació d'haver violat les restriccions imposades per les autoritats del país per lluita contra la propagació del covid-19 amb la convocatòria de mítings multitudinaris.

Durant la seva declaració davant del jutge, el líder opositor (el nom real del qual és Robert Kyagulany) ha afirmat que "hauria de ser [el president Yoweri] Museveni qui hauria de seure al banc dels acusats, per haver matat ciutadans innocents i haver comès crims contra la humanitat". "No soc aquí per haver comès cap crim, sinó per haver intentar ajudar els ugandesos a acabar amb aquests 34 anys de dictadura", ha afegit. Un cop en llibertat, el cantant ha condemnat la mort dels manifestants. "Enviem el nostre condol a les famílies dels germans i germanes que han sigut assassinats per aquest règim assassí. No deixarem de lluitar per una Uganda millor", ha dit, i ha afegit: "No us rendiu! No ens poden matar a tots. No som esclaus, aconseguirem la llibertat i serà aviat".

Toc de queda a Kampala

Mentrestant, el govern ha decretat un toc de queda nocturn a la capital del país, Kampala, i l'exèrcit (que des de l'inici de les protestes patrulla els carrers juntament amb la policia) ha anunciat que incrementarà la seva presència a la ciutat i que actuarà "de manera ràpida i eficaç" contra qualsevol incident. "El que hem vist els últims dies, violència, vandalisme, saquejos, intimidació i amenaces, són delictes que s'estan cometen contra els qui no són partidaris de la Plataforma d'Unitat Nacional [el partit de Wine]. Això no ho podem tolerar", ha dit el portaveu de la policia.

Les protestes a Uganda van començar dimecres, just després que Wine fos arrestat mentre feia campanya a l'est del país. Per a ell no era una experiència nova: des del 2018 ja ha estat detingut cinc vegades (l'última, el dia 3 d'aquest mateix mes), i en una ocasió fins i tot va denunciar que l'havien torturat. Wine, diputat des del 2017, és el candidat més ben situat per derrotar el president Museveni, de 76 anys i que n'acumula 34 com a cap d'estat, a les eleccions del gener.

Ja abans de fer el salt a la política Wine havia aconseguit un gran nombre de seguidors, especialment entre els joves, gràcies a les seves cançons, molt crítiques amb el règim.

stats