Publicitat
Publicitat

POPULISME

La ultradreta xenòfoba declara la guerra als salvadors de refugiats

Un col·lectiu de joves europeus radicals bloqueja amb llanxa el pas d’un vaixell de rescat al Mediterrani

“Som a casa nostra” és una de les frases més repetides entre militants i seguidors del Front Nacional a França. El mateix lema defensen a les files de Generació Identitària, “un moviment polític que agrupa nois i noies per tot Europa des del 2012”, segons l’organització, que “defensa la identitat francesa i europea, amenaçades per la immigració i la islamització”. De fet, l’entitat ha utilitzat com a pretext els atemptats que han colpejat França durant els últims anys per llançar campanyes com ara Cacem els islamistes, amb marxandatge inclòs.

L’última operació d’aquest grup juvenil d’extrema dreta és la que diu que es dedica a “defensar Europa”. I, per fer-ho, pretenen boicotejar durant tot l’estiu -juntament amb altres moviments ultradretans europeus, com el seu germà alemany, Identitäre Bewegung- els rescats marítims de la ruta migratòria del Mediterrani central, entre Líbia i Itàlia.

El tret de sortida -i fins avui únic intent- va ser a mitjans de maig al port de Catània, a l’est de Sicília, per interceptar la ruta de l’Aquarius, un vell guardacostes reconvertit en un “vaixell ciutadà”. Durant l’últim any ha rescatat rescatat del mar més de 14.000 persones i ha salvat directament la vida de 9.662, segons SOS Méditerranée. Aquesta associació, que treballa al costat de Metges Sense Fronteres, és la responsable de 77 rescats marítims entre el març del 2016 i el març del 2017. De fet, SOS Méditerranée alerta que des de finals de l’any passat és l’única associació, juntament amb la catalana Proactiva Open Arms, que opera en aquesta zona.

Acció simbòlica

El bloqueig de l’ Aquarius, mitjançant una llanxa que remava per “defensar Europa contra la immigració massiva”, tenia la intenció de ser més que un gest simbòlic. Estava dissenyat com una acció de màrqueting liderada per militants de Generació Identitària per donar a conèixer la campanya de microfinançament. La repercussió es va traduir en gairebé 65.000 euros en tan sols unes setmanes, cosa que superava l’objectiu de 50.000 que s’havia fixat el col·lectiu inicialment. No va ser fins al juny que PayPal -el servei de pagament en línia utilitzat- va bloquejar el compte de l’entitat xenòfoba, després que organitzacions com el Consell d’Acollida i Acompanyament d’Immigrants exercissin pressions a la multinacional nord-americana.

“Amb Defensa Europa haurem perdut el nostre compte bancari, però haurem contribuït a fer emergir la veritat sobre les ONG del Mediterrani”, piulava el president del moviment, Arnaud Delrieux, molt actiu en l’esfera tuitaire, com la majoria de membres de la comunitat ultradretana. De fet, l’objectiu de la campanya és (era?) acabar amb les ONG que, segons Generació Identitària, són còmplices de la immigració clandestina, i “animen els immigrants a córrer riscos considerables per travessar el mar”. Fins i tot algun govern, com l’italià o l’espanyol, ha insinuat que els salvadors contribueixen al joc brut de les màfies de traficants per un efecte crida.

L’ombra del Front Nacional

De fet, Generació Identitària s’alimenta i es fonamenta en el Front Nacional. Però les dues organitzacions es preocupen molt de mantenir les distàncies per interès mutu. Al partit que lidera Marine Le Pen no li interessa que se l’associï a aquest moviment radical juvenil, principalment perquè desbarataria els seus plans de fer-se un rentat de cara de la xenofòbia. I, d’altra banda, el moviment liderat per Delrieux no es podria expressar amb tanta llibertat sobre certs temes si estigués subjecte a les ordres de Le Pen. És el que està passant a les joventuts del Front Nacional, el FNJ, cada vegada menys influent entre els joves.

Però, malgrat que s’expressi tan lliurement, el moviment cuida molt la seva imatge i la dels seus membres. Entre els joves no hi ha caps rapats sinó barbes que afloren emulant les dels hipsters. Els senyals que evidencien la pertinença a la ultradreta es manifesten subtilment, com amb les samarretes amb missatges mig encriptats que compren a Atelier Parigot, una botiga al districte 18 de París, el de Montmartre.

A Lilla, al nord de França, és on resideix el gruix dels de la comunitat. A finals de l’any passat hi van obrir la seva Ciutadella, on per entrar és obligatòria la targeta d’afiliació, amb una quota anual de 10 euros i un qüestionari previ que cal completar. És a Lió, però, on hi ha la seu del moviment en format bar, La Traboule. Entre ampolles, s’hi exhibeix amb orgull una fotografia firmada de Marine Le Pen. “Per a La Traboule, molt cordialment”, es pot llegir a la dedicatòria. No és estrany que antics membres de moviments identitaris d’ultradreta com Philippe Vardon, cofundador de Bloc Identitari, avui formin part del Front Nacional, que amb els anys va ordint una teranyina per fer prevaler les idees de l’extrema dreta.

Mil persones han mort ofegades en el primer semestre de l’any

Desactivat el programa de rescat de persones en alta mar de la UE, el 41% dels salvaments marítims de persones que intenten arribar a les costes europees corren a càrrec de les entitats i organitzacions privades sense ànim de lucre. En els primers sis mesos de l’any han arribat a les illes italianes uns 85.000 refugiats i es calcula que en aquesta ruta han mort un miler de persones ofegades.

Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea van acordar ahir restringir l’exportació de barques inflables i motors forabord a Líbia per ajudar a combatre el tràfic d’immigrants en la ruta del Mediterrani central. Les restriccions també s’apliquen a aquestes embarcacions en trànsit per la UE cap a Líbia.

Més continguts de