Internacional 08/06/2018

Víctimes del Bataclan denuncien la passivitat dels militars durant l'atemptat

Supervivents i familiars demanen saber per què no es va donar l'ordre d'irrompre a la sala

Ara
2 min
Les forces especials franceses evacuen les persones, incloent-hi a un home ferit amb el cap, que es trobaven prop de la sala de concerts Bataclan. CHRISTIAN HARTMANN / REUTERS

BarcelonaVíctimes i familiars dels assassinats en l'atac jihadista a la sala Bataclan de París el novembre del 2015 han presentat aquest divendres una denúncia per la inacció dels militars que eren a l'exterior del local i que no van intervenir durant la matança perquè tenien ordre de no utilitzar les seves armes.

En un comunicat, les advocades del col·lectiu expliquen que la denúncia "contra X" (no identifica cap responsable) –signada per una trentena de víctimes– és per no assistència a persones en perill i parteix de la base que si els militars haguessin actuat, l'atemptat del 13 de novembre del 2015 podria haver sigut menys sagnant.

L'acció judicial busca "establir clarament totes les responsabilitats i saber de manera precisa quines són les missions de (l'operació de seguretat) Sentinelle, si no és intervenir quan s'ataca civils amb armes de guerra", diu la nota.

"El que ens interessa no són caps, són respostes", ha assenyalat la lletrada Samia Maktouf en una entrevista a l'emissora France Info. Es tracta, explica, de saber "per què es va impedir" que els vuit militars que van arribar a l'exterior del Bataclan intervinguessin "per intentar neutralitzar els terroristes" que havien penetrat a l'interior armats amb fusells Kalàixnikov.

En l'atac van morir 90 persones i desenes van resultar ferides pels trets de tres jihadistes, que estaven coordinats amb altres grups que gairebé simultàniament atemptaven en altres punts de París, on van morir en total 130 persones.

Un oficial de la policia, que hi va anar perquè havia rebut un avís, els va demanar que intervinguessin, però els soldats, que formaven part de la força Sentinelle que patrulla pels carrers per evitar actes terroristes, van respondre-li que no havien rebut ordres per fer-ho i tampoc els van prestar els seus fusells.

El policia va entrar al Bataclan i, armat de la seva pistola, va aconseguir neutralitzar un dels terroristes. Els altres dos es van replegar llavors amb diversos ostatges i la massacre, a la pràctica, va cessar. Van ser abatuts pels reforços de les forces de l'ordre que van arribar més tard.

stats