Internacional 16/11/2015

Què sabem dels atacs de París?

Almenys 23 detinguts i 104 persones en arrest domiciliari a França. Un altre suïcida identificat en la investigació. Es confirma que un dels autors havia entrat a Grècia fa un mes. Continua la recerca i captura del germà d'un dels terroristes. Valls assegura que els atacs "es van planificar des de Síria"

Cristina Mas
2 min

BarcelonaA mesura que passen les hores es va esclarint la seqüència dels atemptats de divendres a París, que van deixar 129 morts i 352 ferits, i de la identitat i organització dels seus autors. Aquesta nit 23 persones han estat detingudes en 150 operacions policials arreu de França, en relació amb els atemptats, en el marc de l'estat d'emergència, amb centenars de policies mobilitzats a Grenoble, Tolosa, Lió, Lille i París. S'han decomissat 31 armes. A més a més, des que es van cometre els atacs, 104 persones estan sotmeses a arrest domiciliari. França ha viscut aquest dilluns un minut de silenci en homenatge a les víctimes. Al barri belga de Molenbeek hi ha hagut una operació polical per detenir Salah Abdeslan, sospitós de participar en els atacs. Els seus familiars que havien estat detinguts han estat posats en llibertat i l'operació s'ha tancat sense més detencions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els fets: què sabem de l'atemptat múltiple?

  • La seqüència dels atacs: En un espai de 40 minuts, a partir de les 21.20 h, tres equips de terroristes van atacar sis punts de la ciutat. Anaven armats amb fusells tipus Kalàixnikov i cinturons explosius idèntics. Tres homes es van immolar prop de l'Estadi de França a Saint Denis, mentre es jugava el partit de les seleccions franceses i alemanya amb 80.000 espectadors. Un vianant va morir i Hollande va ser evacuat de l'estadi. Paral·lelament hi va haver diversos atacs a París, per individus armats amb fusells d'assalt que circulaven en un Seat León negre: van matar a trets 39 persones en diversos bars i restaurants dels barris X i XI. Després, un altre suïcida es va immolar davant d'un altre cafè i va causar un ferit greu. El tercer equip, que es movia en un Volkswagen Polo negre matriculat a Bèlgica, va arribar a la sala Bataclan i tres homes armats amb fusells van irrompre en ple concert de rock. Van prendre desenes d'ostatges, però alguns assistents van poder fugir. Van contactar amb la policia i van parlar de Síria i l'Iraq. Les forces especials van assaltar la sala: van matar un dels atacants i els altres dos es van fer explotar. El resultat va ser una massacre amb 89 morts. El balanç provisional és de 129 morts i 352 ferits, queden 26 víctimes pendents d'identificació. Set terroristes suïcides són morts.
  • La identificació dels autors:
  • Qui va donar l'ordre?

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha assegurat aquest dilluns que l'atac múltiple "es va planificar des de Síria". Una font propera a la investigació ha explicat a l'agència Reuters que un ciutadà belga que es troba a Síria podria ser el cervell dels atemptats. Es tractaria d'Abdelhamid Abaaoud, un home de 27 anys també del barri de Molenbeek.

stats