Internacional 18/11/2015

"Volem aïllar les comunicacions de l'Estat Islàmic": parla el membre d'Anonymous creador d'#OpParis

L'ARA explica com els activistes informàtics ataquen els jihadistes amb una entrevista amb l'impulsor de la revenja pels atemptats de París 

Enric Borràs
4 min
anon

BarcelonaL'atac d'Anonymous contra l'Estat Islàmic se centra en dues etiquetes de Twitter: #OpISIS, que ja fa temps que funciona, i #OpParis, creada per un activista italià arran dels atemptats a París i especialment activa aquests dies. L'ARA ha pogut parlar amb el fundador d'#OpParis, que amaga el nom real darrere del pseudònim X i contesta a les preguntes dels periodistes, un fet prou estrany entre els membres d'Anonymous, que acostumen a renegar de tot allò que s'assembli a un portaveu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

X triga a contestar a les preguntes a través d'una finestra privada del xat que coordina l'operació i que ell mateix administra. Està ocupat. De fet, mentre contesta, el servidor cau i diverses vegades cal reiniciar el xat. "Estem sota un atac de l'Estat Islàmic, amb DDoS", explica quan es reconnecta. Es refereix a atacs distribuïts de denegació de servei, en què xarxes d'ordinadors reals o controlats a distància demanen informació a una pàgina fins que supera la capacitat de lliurar-la, i cau.

Quants comptes de Twitter han aconseguit suspendre o esborrar?

Uns 6.000, per ara.

Per què va començar #OpParis?

Em sento molt pròxim a França, personalment. No puc dir res més per raons de seguretat... però amb l'ajuda del món d'Anonymous duem a terme aquesta operació amb el cor trencat i la musculatura tensa.

Sap quanta gent col·labora amb l'operació?

Hi ha hagut més de 600 persones connectades alhora al xat, amb una mitjana de 2.000 objectius verificats cada dia. Podríem dir que superem les 2.000 persones cada dia, que es van connectant i desconnectant.

A part d'usuaris de Twitter, on busquen els seus objectius?

A Twitter, Facebook, Google +, pàgines web i fòrums.

Què volen aconseguir?

Aïllar les comunicacions de l'Estat Islàmic per reduir els atacs en contra de les nacions i també intentar eradicar aquest càncer exposant les seves identitats.

Com descobreixen les identitats dels presumptes jihadistes?

Amb informació aplegada durant els atacs, fem investigacions creuades per identificar jihadistes. No podem dir la xifra aproximada d'adreçes IP que hem recopilat, encara no hem acabat, qualsevol notícia la publicarem al nostre Twitter, @OpParisOfficial.

És arriscat col·laborar amb Anonymous contra l'Estat Islàmic?

Molt. Si algú descobrís la nostra identitat això seria una amenaça per a la nostra vida. Estan bojos, però no estem espantats.

No tem per la seva seguretat?

Com a col·lectiu, no, perquè tinc molts amics a Anonymous, però com un sol home, si me'n trobés un altre al davant amb un Kalàixnikov és difícil de dir que no...

Res del que han fet fins ara els governs o Anonymous ha aturat l'EI. Què pensa que poden fer millor?

Fem el que podem, no som millors que els altres, només estem més convençuts d'aturar aquests assassinats bàrbars utilitzant armes digitals, però sense sang.

Després de gairebé dues hores de preguntes i interrupcions la comunicació es torna a tallar i X desapareix.

Guia d'Anonymous per a 'hackers' novells

Els membres d'Anonymous es coordinen a través de 'hashtags' de Twitter, xats oberts i arxius de text editables publicats a internet. És difícil saber quants són. Desenes, segur, o centenars; potser milers. Amb Anonymous sempre passa això: hi col·labora qui vol i com vol. Han decidit venjar els atemptats de París per la seva banda i ataquen de manera cooperativa el principal canal de propaganda de l'Estat Islàmic: internet.

Qualsevol es pot afegir a l'operació d'Anonymous contra l'Estat Islàmic i, per fer-ho més fàcil, els activistes han distribuït tres guies per als qui s'hi vulguin arriscar: una amb conceptes de seguretat informàtica per a novells, una altra amb instruccions per buscar a la xarxa els comptes a les xarxes socials de possibles jihadistes i una més per notificar-los a la resta d'activistes.

Han fet manuals d'instruccions per usar eines més potents que –a través d'una 'botnet', una xarxa de comptes d'usuari automatitzats– són capaces de denunciar automàticament a Twitter grans quantitats d'usuaris com a abusius o atacar-los d'altres i variades maneres. A més, també recopilen adreces IP dels presumptes jihadistes i les fan públiques, diuen, per desemmascarar-los.

No només actuen a Twitter, els activistes també ataquen webs aprofitant-ne vulnerabilitats o amb atacs DDoS. Podeu veure en temps real els anuncis de pàgines que van caient a l'etiqueta #TangoDown. Cal tenir en compte que aquests atacs poden ser il·legals i per això recomanen l'ús d'eines per amagar al màxim la identitat a la xarxa, com el navegador Tor Browser i túnels VPN.

A més d'atacar comptes d'usuaris concrets, els activistes d'Anonymous també pretenen inundar les etiquetes més habituals entre els membres de l'Estat Islàmic –que han localitzat fent recerca a la web– amb mems. A través d'una enquesta de Twitter que han votat més de 4.000 persones han triat bombardejar-los les etiquetes amb un vídeo musical de Rick Astley. L'altra opció era una imatge d'una antiga acció d'Anonymous contra el món virtual de Haboo Hotel. A Anonymous mai no els ha faltat sentit de l'humor.

stats