Internacional 12/03/2020

La Xina dona per superat el pic de l'epidèmia de coronavirus

Durant l'útima setmana s'han anat reduint els contagis diaris i en 24 hores només n'hi ha hagut 15

Dolors Rodríguez
3 min
Gent amb mascaretes en un Starbucks a Shenshen, a la província de Guangdong de Xina

PequínSet setmanes d'estricta quarantena a l'epicentre del brot, Wuhan, acompanyada de pràcticament tota la població reclosa a casa seva i la paralització de la Xina han aconseguit frenar els contagis al país. Aquest dijous la Comissió Nacional de Salut ha anunciat oficialment que el pic de l'epidèmia es dona per superat. I, per tant, és el moment d'intentar recuperar l'activitat. Aquesta setmana s'ha constatat un dràstic descens de contagis. Les xifres publicades avui mostren que a la capital de Hubei només s'han produït vuit noves infeccions: és la primera vegada que el recompte ha caigut per sota dels dos dígits. En total, en 24 hores s'han produït 15 nous casos, el nivell més baix d'ençà que es va començar a informar del brot. El balanç total suma 80.793 afectats i 11 noves defuncions eleven el nombre de morts a 3.169. Però, cal destacar que 62.793 persones s'han curat. En roda de premsa el portaveu de la sanitat xinesa, Mi Feng, ha oficialitzat el control de l'epidèmia afirmant que, "en termes generals, el pic de l'epidèmia ha passat per a la Xina".

L'anunci es produeix dos dies després de la visita del president Xi Jinping a Wuhan, on va transmetre el missatge que la Xina havia vençut l'epidèmia. La successió de missatges té un objectiu clar: reprendre l'activitat en una economia que ha quedat malmesa per les aturades. La producció manufacturera va caure al febrer al nivell més baix des de la crisi financera del 2008.

Com a conseqüència de les noves dades, la província de Hubei, on més de 56 milions de persones han patit una estricta quarantena, ha anunciat que començarà a relaxar les restriccions de moviment. Per començar, es permetran els viatges de gent sana dins de la província per les zones menys afectades. Cal no oblidar que a la capital, Wuhan, i en diverses ciutats, fins i tot estava prohibida la circulació de vehicles privats. La paràlisi era total. També s'autoritza que determinades indústries reprenguin la producció, especialment les relacions amb la producció agrícola o les que intervenen en les cadenes d'exportació. Recuperar la normalitat és el que s'impulsa en tot el país i des de Pequín s'ha instat els governs locals a relaxar les mesures de prevenció, facilitar el transport i la tornada a la feina.

A la capital xinesa, on aquesta setmana ha coincidit amb l'arribada d'unes temperatures primaverals, es veu molta més gent als carrers i les botigues comencen a obrir. Encara que per entrar-hi és inevitable el control de temperatura i moltes vegades l'obligació d'emplenar una fitxa amb les dades de contacte. Les cues a la porta de supermercats són habituals, no per escassetat de productes, sinó per evitar que es concentri molta gent a l'interior.

I prova de l'aposta per reprendre l'activitat és la decisió confirmada pel primer ministre, Li Keqiang, de celebrar la famosa Fira de Canton (Guangzhou), com cada any, des de mitjans d'abril a principis de maig. És l'exposició comercial més important i la més antiga del país. L'any passat s'hi van aplegar 195.454 persones. Li Keqiang ha destacat la necessitat de treballar per “ampliar el comerç exterior i la cooperació”.

Amb el descens dels contagis al seu territori, la Xina ha començat a posar el focus en els casos que venen de l'exterior. Dels 15 nous positius de l'últim dia, sis són persones que arribaven d'altres països. Les autoritats ja han emès noves regulacions. A Pequín s'imposa quarantena estricta de 14 dies a tots els que arribin de països afectats pel brot, entre els quals hi ha Espanya, que els residents hauran de passar al domicili mentre que els que viatgin per motius de negoci o feina i tinguin previst una estada curta a la Xina seran traslladats directament des de l'aeroport a hotels designats. Allà hauran de quedar-se, sense sortir, fins a conèixer el resultat de la prova d'àcid nucleic a la qual estan obligats a sotmetre's. Si estan sans es podran traslladar al seu hotel. Les despeses d'allotjament dels dies d'aïllament les ha d'abonar el viatger. Els viatgers en trànsit a l'aeroport de Pequín també hauran de sotmetre's a un examen mèdic. La Xina comença a aplicar mesures semblants a les que tant va criticar per discriminatòries quan eren els altres estats els que les ordenaven. No obstant això, Espanya no va obligar mai a passar quarantena a les persones procedents del gegant asiàtic.

stats