Internacional 27/03/2019

La Xina presenta càrrecs contra l'exdirector de la Interpol i l'expulsa del Partit Comunista

Meng Hongwei, de 56 anys, està detingut en parador desconegut des del mes de setembre

Ara
2 min
L'expresident de la Interpol Meng Hongwei en una imatge d'arxiu.

BarcelonaL'expresident de la Interpol Meng Hongwei, de nacionalitat xinesa i detingut misteriosament al país asiàtic el setembre passat, ha sigut expulsat formalment del Partit Comunista de la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Meng, que des del mes de setembre és en parador desconegut, també ha sigut rellevat de tots els seus càrrecs per "greus violacions de la llei i de la disciplina" del partit. Ho ha afirmat en un comunicat el comitè central del Partit Comunista, citat pel diari de Hong Kong 'South China Morning Post'.

La Xina acusa Meng –de 56 anys i que va desaparèixer pràcticament sense deixar rastre durant una visita a la Xina– "d'abús de poder, malbaratament de fons públics i de no respectar els principis del partit", segons informacions del mateix diari. En el mateix text també s'explica que la dona de Meng, Grace, hauria utilitzat la seva posició en benefici propi.

Pequín va justificar aquest procés com una mostra de la seva determinació per combatre la corrupció i, dies després de la detenció, ja va anticipar que la investigació es faria d'acord amb les lleis xineses.

Un cas misteriós

Meng va arribar al capdavant de la branca xinesa de la Interpol el 2004, i el 2016 es va convertir en el primer xinès que presidia l'organització internacional. L'expresident de la Interpol, però, va desaparèixer misteriosament després de pujar en un avió amb destinació a la Xina el 25 de setembre passat, moment en què la seva família va deixar de tenir notícies seves.

Després de diversos dies de silenci i davant la pressió internacional, que exigia a la Xina explicacions sobre la seva desaparició, la comissió nacional de supervisió –l'òrgan anticorrupció xinès– va confirmar la seva detenció a principis d'octubre.

Poc després, la Interpol va anunciar la dimissió "amb efecte immediat" del seu president, després que ell mateix renunciés al càrrec a través d'una carta enviada suposadament des de la Xina i sota la pressió del govern de Xi Jinping.

Des de llavors, tant el seu parador com molts altres detalls sobre la seva situació continuen estant sense resoldre. Es tem que, d’acord amb les normes de funcionament de la comissió nacional de supervisió xinesa, el cap de la Interpol pugui estar retingut durant sis mesos en un lloc desconegut i sense contacte amb l’exterior.

stats