GEGANT ASIÀTIC
Internacional 28/12/2015

La Xina aprova la seva primera i polèmica llei antiterrorista

Ara
2 min
La Xina aprova la  Seva primera i polèmica 
 Llei antiterrorista

BarcelonaMés poder al govern i més censura

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’Assemblea Nacional Popular de la Xina va aprovar ahir la primera llei antiterrorista de la seva història, malgrat les crítiques rebudes pel contingut dels diversos esborranys fets públics fins ara. El Partit Comunista no va fer públic el contingut complet de la llei, que dóna amplis poders al govern i imposa restriccions a l’hora d’informar sobre actes terroristes, i es va limitar a explicar que està inspirada en lleis similars dels EUA i la UE. La nova norma permetrà a la Xina enviar tropes a l’estranger per participar en missions antiterroristes. L’últim esborrany publicat del text, però, obligava les empreses tecnològiques, locals i estrangeres a instal·lar “portes del darrere” als seus sistemes per permetre l’accés al govern xinès. També exigia a les companyies amb servidors i dades d’usuaris a la Xina facilitar els registres de les seves informacions i els codis d’encriptació. El president dels EUA, Barack Obama, va manifestar la seva preocupació per aquest fet al president xinès, Xi Jinping, durant la seva última trobada. La nova llei imposa també la censura sobre qualsevol contingut relacionat amb el terrorisme: “No generar ni divulgar informació sobre incidents terroristes” ni “donar detalls que puguin incitar la imitació”.

Llei contra la violència domèstica

En la mateixa sessió del legislatiu, la Xina es va dotar de la seva primera llei contra la violència domèstica. Després d’un llarg procés de deliberacions, la norma finalment defineix aquest tipus de violència com aquella que genera “danys físics, psicològics o d’un altre tipus” i preveu formes d’abús com els cops, les ferides o les restriccions de moviments, les amenaces i els insults. La nova llei s’aplicarà tant als matrimonis com a les parelles no casades, un altre reclam dels col·lectius en defensa de la dona.

Ratifica la fi de la política del fill únic

Alhora, ahir es va ratificar la fi de la política del fill únic (instaurada el 1979), que ja s’havia anunciat a l’octubre. l’Assemblea va aprovar formalment la reforma de la llei de població i planificació familiar, que entrarà en vigor l’1 de gener del 2016, per estendre a totes les parelles la ja coneguda com a “política del segon fill”, ja que el límit passa d’un a dos. És un intent del rejovenir la població que no s’espera que tingui gaires efectes en la demografia, ja que els costums de la societat xinesa han canviat.

stats