Pandèmia
Internacional Xina 15/11/2022

Protestes violentes a la Xina contra la política de covid zero

Residents de Guangzhou se salten el confinament obligatori decretat pel govern

Laia Berenguer Lumbierres
2 min
Protestes ciutadanes a Guangzhou, Xina

BarcelonaLa frustració dels veïns de la metròpoli industrial de Guangzhou, al sud de la Xina, ha esclatat pel confinament obligatori que vol frenar els contagis de covid. Una multitud de persones es van manifestar dilluns a la nit als carrers de la ciutat per denunciar la rigidesa de les restriccions. Entre els darrers brots de coronavirus al país, el de Guangzhou, on viuen prop de 19 milions de persones, és el de més magnitud, amb més de 5.000 contagis diaris, la xifra més alta registrada a la regió des del mes d'abril.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les nits prèvies, els manifestants a favor d'eliminar les mesures s'havien enfrontat amb els funcionaris que vesteixen l'uniforme blanc de protecció contra el virus. El desafiament de les restriccions es va massificar la nit de dilluns, sobretot al districte de Haizhu, on regna una sensació de control exagerat sobre la ciutadania, sota confinament domiciliari obligatori.

Durant les últimes hores, les xarxes socials s'han omplert de vídeos amb les escenes escandaloses de les protestes. La BBC ha publicat unes imatges que mostren alguns ciutadans bolcant un vehicle policial i tombant les barreres de control pel covid. A la plataforma Weibo –xarxa social xinesa similar a Twitter, que està bloquejada al país– s'hi van crear etiquetes relacionades amb els disturbis i van circular-ne els vídeos. Malgrat tot, dimarts al matí la censura del govern els havia esborrat, i la informació que circula a internet sobre les revoltes dels darrers dies és escassa, i es fa difícil controlar que sigui certa.

Vídeo de les protestes a Guangzhou (Xina)

Rumors i pànic

Les restriccions canvien contínuament, fet que provoca confusió entre els veïns i la circulació de rumors sobre la prolongació del confinament. També es diu que les empreses que es dediquen a fer les proves PCR falsifiquen els resultats de les infeccions a l'alça per guanyar més diners. A banda del malestar generalitzat, predomina un sentiment de por derivat de la desinformació ciutadana. Per exemple, en cap moment el govern xinès ha fet públic que la variant òmicron no suposa un perill tan gran com les anteriors. Molts veïns de Guangzhou han acumulat alguns medicaments, fabricats a la Xina, que suposadament funcionen en cas d'infecció del virus, i es rumoreja que s'han esgotat.

El govern xinès està lluitant per minimitzar l'impacte negatiu de la seva política de covid zero, passats gairebé tres anys des de l'esclat de la pandèmia. Segons els últims informes econòmics, a l'octubre les vendes al detall van caure i la producció industrial va créixer més lentament del que s'esperava.

Les protestes violentes a Guangzhou són l'última manifestació de frustració dels xinesos per les estrictes normes de control de la pandèmia del govern de Xi Jinping. El mes passat, un brot de covid en una planta de fabricació d'iPhones a Zhengzhou va provocar també escenes de caos entre els treballadors que fugien del complex industrial.

Les autoritats xineses han afirmat que ara les proves de detecció de covid seran més específiques i no tan generalitzades, per alleujar la càrrega financera per a les ciutats. Funcionaris de Guangzhou han explicat que planegen la construcció de més hospitals de campanya a la ciutat, a banda dels sis ja existents i que disposen d'un total de 20.000 llits. L'objectiu principal de la nova instal·lació és l'observació de les persones infectades que no presenten símptomes.

stats