Dues organitzacions internacionals de drets humans denuncien "irregularitats" en el judici de l'1-O

Asseguren que no es donen les "garanties necessàries" per qualificar el procés com un "judici just"

A pocs dies de conèixer el veredicte del Tribunal Suprem, dues organitzacions internacionals de drets humans denuncien "irregularitats" durant tot el judici de l'1-O. Així, la Federació Internacional pels Drets Humans (FIDH) i la Xarxa Euromediterrània de Drets Humans (EuroMed Rights) asseguren que s'ha vulnerat el principi de contradicció, s'han utilitzat "testimonis estereotipats" i no s'ha garantit "el respecte als drets de defensa". Per això, totes dues organitzacions creuen que no es donen les "garanties necessàries" per qualificar el judici del Procés com un "judici just".

Més de 60 persones van assistir al judici com a observadors internacionals. És el cas, per exemple, del vicepresident de la Lliga Francesa de Drets Humans, Dominique Noguères, i de l'advocat del Tribunal d'Apel·lació de París, Alexandre Faro. Tots dos van actuar com a observadors de la FIDH i d'EuroMed Rights i van ser al Tribunal Suprem durant la primera setmana del judici (del 12 al 16 de febrer) i del 27 de maig al 4 de juny. 

En l'informe que han presentat aquest dimarts, els observadors internacionals denuncien que ha faltat el principi de contradicció durant tot el procés, fet que hauria de permetre "a cada part expressar-se i treure a la llum la veritat dels fets al·legats". En aquest sentit, expliquen, per exemple, que el fet que els vídeos es visualitzessin a la part final del judici va "impossibilitar que es produís una discussió o un veritable debat". De fet, aquesta va ser una de les demandes de les defenses, que exigien que els vídeos es visualitzessin durant la declaració dels testimonis. 

Els observadors també qüestionen que hagin exercit com a testimonis agents policials: "¿Es pot esperar que un oficial de les forces de seguretat digui alguna cosa que no s'allunyi del que va dir el seu superior un dia abans davant del Tribunal?" Un fet que porta, asseguren, a declaracions que posen en dubte la seva "veracitat". Qüestionen, a més, que s'utilitzessin elements de procediments paral·lels que encara no estan tancats. "Part dels fets de la fiscalia es basen en una investigació que se centra en fets anteriors i aliens al cas", exposen.

En el text, les dues organitzacions internacionals també censuren que Vox exercís l'acusació particular. "No ha sigut víctima de res i sosté tesis oposades a les dels acusats", argumenten. Els observadors també acaben denunciant que els acusats no puguin recórrer a la doble instància, perquè són jutjats al Tribunal Suprem. Les dues organitzacions han treballat en coordinació amb la plataforma International Trial Watch. 

Alfred Bosch agraeix la feina dels observadors

El conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, ha agraït la feina dels observadors internacionals que han analitzat el judici de l'1-O. "He llegit que aquest informe complet detecta irregularitats i conclou que no ha estat un judici just, no podem fer altra cosa que agrair aquesta informació per part de l'organització que millor representa el combat pels drets humans a tot el món", ha afirmat, en referència a International Trial Watch.