Carles Puigdemont en un article a 'The Guardian': "Mai no retrocedirem"

L'expresident assegura que la sentència obre "una nova fase de lluita per la independència"

Ara
2 min
Puigdemont  i els exconsellers a l'exili fent la declaració institucional en resposta a la sentència

BarcelonaSegueix l'última hora de les reaccions i totes les accions a la sentència del Procés

Amb el títol "L'empresonament de líders catalans a Espanya és un moviment desesperat que es girarà en contra", l'expresident Carles Puigdemont publica aquest dimarts un article al diari britànic The Guardian en què assegura que la sentència del Procés suposa "una nova fase de lluita per la independència" i alerta que és "una escalada que provocarà la ira" de tot Catalunya.

Puigdemont recorda que els líders polítics i de la societat civil empresonats són "demòcrates dedicats, compromesos amb la causa del canvi democràtic pacífic". "Tots són pacifistes i liberals", afegeix.

"És una preocupació internacional"

Explica que ell i altres membres del Govern van decidir exiliar-se i que si s'haguessin quedat a Espanya ells també haurien "estat sotmesos a un judici injust per part d’un poder judicial polititzat". "Les sol·licituds per a la nostra extradició han estat denegades o abandonades perquè les denúncies es reconeixen com a polítiques. El que condemna Espanya, la democràcia europea ho absol", escriu, i assegura que ja no es pot considerar "una qüestió interna per a Espanya ni per a les institucions de la UE". "És una preocupació internacional". I adverteix que "les implicacions per a la democràcia" es notaran també fora d'Espanya, com quan el ministre de l'Interior de Turquia, escriu Puigdemont, "va intentar justificar la persecució dels funcionaris kurds elegits citant les accions del govern espanyol contra els polítics independentistes a Catalunya com a precedent".

L'expresident a l'exili també lamenta que el govern espanyol no hagi fet cap proposta política com a "alternativa constructiva". Acaba el seu article assegurant que el moviment independentista "va molt més enllà del seu lideratge polític" i conclou: "Si Catalunya ha de sobreviure i protegir les seves institucions i la seva cultura, ara ha d’esdevenir un estat independent en forma de república. Mai no retrocedirem".

stats